Categories: Stil de viaţă

Cel mai sănătos și eficient exercițiu, potrivit pentru orice vârstă. Antrenează toți mușchii odată fără să forțeze articulațiile și coloana

Tu știi ce beneficii are înotul? Înotul dezvoltă corpul armonios pentru că antrenează toți mușchii în același timp și e excelent pentru o postură corectă. În plus, ajută în cazurile de astm, probleme cardiovasculare și hernie de disc.

Cursurile de înot sunt binevenite și aduc beneficii importante, atât în cazul copiilor cât și al adulților.

Potrivit instructorului de înot, Bogdan Marin, înotul este recunoscut că “cel mai sănătos sport” sau “sportul fără vârstă”. Expertul a subliniat avantajele practicării acestui sport :

În cazul copiilor

  • CORP DEZVOLTAT ARMONIOS

În timp ce înotăm, contracţiile musculare sunt puternice şi constante, stimulând toate grupele musculare principale, cu accent important pe musculatura spatelui, ce ne oferă o postură corectă a coloanei vertebrale. Mai mult, ligamentele şi tendoanele se întăresc şi oferă stabilitate articulară. Aşadar, prin musculatura dezvolatată armonios, articulaţii puternice, alături de flexibilitate şi mobilitate, vom obţine un aliniament corporal corect şi un aspect fizic îmbunătăţit. De asemenea, scade şi rata de obezitate. Datorită pulsului crescut în timpul antrenamentului, dar care este menţinut într-o stare de siguranţă, cel mic îşi va creşte masa musculară şi va arde ţesutul adipos.

  • MEDIUL OPTIM ÎN CARE SE ANTRENEAZĂ

Înotul este singurul sport în care corpul lucrează fără a fi nevoit să suporte greutăţi, şocuri sau căzături. Ţinând cont de condiţiile în care se practică înotul, mai precis de faptul că lipseşte cu desăvârşire posibilitatea în care copilul să inhaleze praf sau alţi factori ce îi îngreunează respiraţia, vom ajunge la concluzia că acest sport oferă un mediu propice de antrenament. Pe lângă acest lucru, înotul stimulează aparatul respirator şi creşte capacitatea pulmonară. Practicat regulat poate duce la dispariţia simptomelor astmului şi alergiilor.

  • EDUCAŢIE ŞI SPORT

Prin practicarea acestui sport şi prezenţa la cursurile de înot, cei mici învaţă să fie disciplinaţi, ascultând de antrenor şi respectându-şi colegii. Devin mai organizaţi şi educaţi atât la şcoală, cât şi în viaţă de zi cu zi. Un alt beneficiu constă în faptul că socializează cu un spectru larg şi diferit de persoane, învăţându-i să se adapteze.

În cazul adulților

  • TONIFIEREA MUSCULATURII

Înotul antrenează întreg sistemul muscular în acelaşi timp. Deci, într-un singur antrenament veţi stimula toate grupele musculare şi nu veţi fi nevoit să aveţi alt antrenament specific unei singure grupe msculare. În timp ce musculatura este stimulată constant, veţi antrena sistemul respirator, cardiac şi circulator simultan,respiraţia fiind regulată, pulsul ridicat şi circulaţia sanguină accelerată.

  • PROTEJAREA COLOANEI ȘI ARTICULAȚIILOR

Mai ales în cazul persoanelor supraponderale, care deja au articulaţiile destul de solicitate sau a celor ce disfuncţionalităţi ale coloanei vertebrale. Coloana vertebrală este însăşi o articulaţie, semi-mobilă. Iar cum articulaţiile sunt susţinute de ligamente, tendoane şi muşchi, înotul îşi poate aduce o mare contribuţie. În timpul înotului, muşchii spatelui sunt în mod permanent stimulaţi. Aceştia devenind mai puternici şi dezvoltându-se în mod uniform, tensionează ligamente şi tendoane obtinundu-se astfel o bună ancorare a coloanei vertebrale.

  • TERAPIE ANTI-STRES

Făcând sport, creşte secreţia de endorfine. Ce fac acestea şi ce rol au?! Endorfinele sunt substanţe chimice produse de către glanda pituitară şi de către hipotalamus cu scopul de a combate, pe de-o parte, efectele stresului şi ale durerii, iar pe de altă parte, de a induce o stare de relaxare/euforie a organismului şi de a întări sistemul imunitar

  • SLĂBIRE

Este cea mai sigură şi sănătoasă metodă de slăbit, cel puţin până când adultul capătă o condiţie fizică bună. Datorită kilogramelor în plus articulaţiile sunt suprasolicitate. Dacă sportul a lipsit cu desăvârşire, atunci creşte şi rata accidentărilor. Iar aici înotul îşi spune cuvântul. În apă greutatea corpului se dispersează, neavând încărcătură asupra coloanei şi articulaţiilor.

Pe lângă varianta sigură şi sănătoasă, acest tip de antrenament este considerat unul cardiovascular. Frecvenţa cardiacă este punctul de referinţă al acestuia. Dacă această frecvenţa cardiacă, adică pulsul, este atinsă şi menţinută între 60-75% din maxim, această duce la lipoliză (arderea grăsimilor).

Putem arde între 500-900 kcal/oră înotând. Numărul caloriilor arse diferă în funcţie de vârstă, sex, intensitatea antrenamentului, procedeul înotat. Cel mai solicitant este procedeul fluture, urmat de bras, craul, spate.

Afecțiuni în care este recomandat înotul :

  • Coloana vertebrală aduce neplăceri multor persoane în ultima vreme. Înotul poate corecta hipercifoza, hiperlordoza sau scolioza, fiind recomandat şi în problemele herniei de disc.
  • Ajută chiar şi în probleme de astm, căpătând o respiraţie corectă şi o eficință mai mare a plămânilor şi bronhiilor.
  • Recuperare medicală în urmă traumatismelor sau intervenţiilor chirurgicale, în special în cazul problemelor ortopedice (fracturi, dislocări, rupturi musculare sau ligamentare etc).
  • Reglarea aparatului cardiorespirator, printr-un antrenament moderat şi constant.
  • Stres şi stării de anxietate.
  • Spasticitate musculară
  • Disfuncţionalitate a membrelor sau în cazul posturii corporale anormale.
  • Dezechilibre musculare

În cât timp învaţă o persoană să înoate ?

Putem învăța să înotăm la orice vârstă. Chiar și cei care au frică de apă pot scăpa de această fobie cu ajutorul unui instructor.

”Adulţii, spre deosebire de copii, asimilează mult mai bine informaţia şi îşi pot imagina în spaţiu ce le cere instructorul. În schimb, ei conştientizează mai mult pericolul şi în unele cazuri acest aspect le întârzie evoluţia.

Copiii simt nevoia să se şi joace şi câteodată este esenţial să le acordăm aceste minute pentru a nu-i face să renunţe. Iar asta ne duce la un timp de învăţare mai mare. Însă, cei mici sunt mult mai mobili iar mişcările cerute pot fi executate mult mai uşor”, a explicat instructorul Bogdan Marin.

Exercițiul, perseverența și un antrenor pe măsură pot face minuni și în cazul celor care se tem de apă. ”Mai greu sau mai uşor, fiecare poate scapa de această problemă. Pentru mine personal, o astfel de persoană reprezintă o provocare pe care îmi propun să o trec cu brio”, a adăugat Bogdan Marin.

 

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

5 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

5 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

6 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

6 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

6 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

7 ore ago

Citeste si: