luni, ianuarie 30, 2023

Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii atent când mergi la toaletă.

Descoperirea unui cancer în stadiile incipiente poate fi diferența dintre viață și moarte și nu este diferită nici pentru cancerul intestinal.

În România, conform GLOBOCAN1, în anul 2020 numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate, urmată de cancerul de plămâni, sân și prostată. Această maladie constituie o asociere a celor două tipuri de tumori maligne – cancer de colon și cancer de rect.

Te-ar mai interesa: Cele mai dificile zodii. Sunt imposibil de înțeles...

Atât bărbații, cât și femeile, au același risc de cancer de colon. Cancerul colorectal este cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă de peste 50 de ani, dar poate apărea la pacienți  tineri și  adolescenți.

Peste 75% din cancerele de colon și rect apar la persoane fără factori de risc cunoscuți, motiv pentru care screeningul regulat este atât de important. Un istoric personal sau familial de cancer de colon sau rect sau de polipi de colon poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon.

Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii atent când mergi la toaletă

Iată cele trei simptome la care trebuie să fii atent când mergi la toaletă:

Te-ar mai interesa: Medic român: Două semne care ar trebui să ne ridic...

1. Sânge

Unul dintre cele mai evidente semnale roșii atunci când vine vorba de cancerul de colon este găsirea de sânge în scaun.

Bowel Cancer UK spune: „Există mai multe cauze posibile de sângerare din fund sau sânge în mișcările intestinale (scaun).

„Sângele roșu aprins poate proveni din vasele de sânge umflate (hemoroizi sau grămezi) din pasajul spatelui. Poate fi cauzat și de cancerul de colon. Sângele roșu închis sau negru poate proveni din intestin sau din stomac. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice sângerare, astfel încât să poată afla ce o cauzează”.

Te-ar mai interesa: Ai degete de ”foc”, ești o persoană ambițioasă. Ce...

2. Schimbarea obiceiurilor intestinale

Dacă ați experimentat o schimbare în obiceiurile dvs. normale de toaletă, atunci ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie. Aceasta ar putea fi faptul că trebuie să mergi mai des la toaletă sau că nu mergi la fel de constant.

Bowel Cancer UK spune că acest lucru s-ar putea simți, de asemenea, ca și cum nu poți să-ți golești complet intestinele atunci când mergi la toaletă.

Te-ar mai interesa: Efectul surprinzător pe care îl are acest condimen...

3. Durere sau nodul

Bowel Cancer UK spune: „Este posibil să aveți dureri sau un nodul în zona stomacului (abdomen) sau în pasajul spatelui. Consultați-vă medicul de familie dacă aceste simptome nu dispar sau dacă vă afectează modul în care dormiți sau mâncați.”

ATENȚIE!!!!

Deși acestea sunt cele trei simptome principale care îți vor afecta obiceiurile de toaletă, ar trebui să fii atent și la pierderea inexplicabilă în greutate și oboseala. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu vor avea cancer de colon, dar este important să discutați cu medicul de familie dacă sunteți îngrijorat.

Te-ar mai interesa: De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul...

Aceste simptome ar putea fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi constipație, hemoroizi, diaree, fisuri anale, sindrom de colon iritabil și boala Crohn.

Dacă sunteți îngrijorat, puteți ține un jurnal de simptome, astfel încât, atunci când vă vizitați medicul de familie, să înțelegeți mai bine de cât timp au apărut simptomele și cum s-ar fi putut schimba.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private