Sari la conținut

Cele 5 semne de avertizare de pe limba ta pe care NU ar trebui să le ignori NICIODATĂ

Sursa foto: endoro-online.org
Lansarea EndoLife: revistă digitală

Folosim limba pentru a mesteca, a înghiți și a vorbi, dar care sunt semnele de avertizare de pe limba ta pe care nu ar trebui să le ignori niciodată?

Cu toții am avut acel moment îngrozitor în care ne-am mușcat limba sau am consumat ceva prea fierbinte pentru ca gura noastră să poată suporta.

Acest lucru ne poate cauza dureri de limba, dar durerea va dispărea de obicei în câteva zile și nu este ceva pentru care să vă faceți griji.

Dar există și alte probleme ale limbii care ar putea fi un motiv de îngrijorare.

1. Noduli și umflături

Semnele de avertizare de pe limbă, cum ar fi noduli și umflături pe limbă sunt ceva de luat în considerare, a spus Dr. Ross Perry de la lanțul de clinici pentru piele Cosmedics pentru The Sun.

El a explicat: „Nodulii și umflăturile neobișnuite oriunde în interiorul gurii ar trebui cu adevărat verificate de medicul dentist sau medicul de familie.

Orice ulcere care sângerează sau ulcerații care nu se vindecă, în special în interiorul gingiei, și chiar ulcere mici care sunt persistente. Uneori, dacă sunt persistente, adică durează săptămâni sau luni, atunci cu siguranță acestea trebuie analizate.”

El a adăugat că orice care coboară în zona gâtului, cum ar fi anomalii, umflături și inflamații în jurul zonei maxilarului poate fi adesea asociat cu infecții la nivelul gingiei și în jurul zonei gurii și ar trebui verificat.

2. Limbă arzătoare

Dacă simțiți o senzație de arsură pe limbă, aceasta se datorează, de obicei, faptului că ați băut sau mâncat ceva prea fierbinte sau aveți o iritație de la o apă de gură sau o pastă de dinți, spune dr. Perry.

„Dacă nicio traumă nu s-a produs, atunci s-ar putea datora unei afecțiuni puțin rare numite sindromul limbii arzătoare, care ar trebui să fie verificată de medicul dumneavoastră de familie”, a explicat el.

3. Mâncărime de limbă

Cei mai mulți dintre noi asociază afta cu diverse aspecte intime, iar Dr. Perry a spus că aceasta este o afecțiune care ar putea fi observată și în limbă.

El a adăugat: „Dacă aveți mâncărimi la limbă și aveți pete albe, atunci aceasta ar putea fi cauzată de afte bucală și ar trebui tratată.

Pleturile albe pot fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni de sănătate și, dacă acestea continuă, ar trebui verificate de către un medic generalist pentru tratament.”

4. Limbă albă

NHS spune că există o serie de motive pentru care limba ta ar putea fi albă sau ar putea avea pete albe pe ea.

Linchen planus poate fi una dintre cauzele petelor albe de pe limbă și este o erupție cutanată care afectează diferite părți ale corpului, iar NHS spune că ar trebui să vă consultați medicul de familie dacă credeți că aveți această afecțiune.

Dacă aveți lichen plan sever, este posibil să aveți nevoie de steroizi sau de un tip special de terapie cu lumină.

Poate dura câțiva ani, iar apele de gură și spray-urile de la un medic de familie pot ajuta la ameliorarea simptomelor care vin cu ea.

Dr. Perry a spus că limba albă poate apărea și în cazul anumitor medicamente, iar arsura poate însemna uneori un nivel scăzut de fier sau un deficit de B12.

5. Pete roșii și albe

Dacă aveți pete albe pe limbă, pe partea laterală a gurii sau pe cerul sau podeaua gurii, este posibil să suferiți de leucoplazie.

Acest lucru poate fi periculos, ca și cum ai avea leucoplazie, atunci există un risc mic ca în timp să evolueze la cancer de gură, spune NHS.

Ghidul afirmă că tratamentul pentru leucoplazie nu este întotdeauna necesar, dar veți avea controale regulate pentru a vă asigura că pata nu devine mai mare.

Puteți reduce pata în pete mai mici renunțând la fumat și reducând cantitatea de băutură pe care o consumați.

Petele nu sunt de obicei dureroase și probabil vor avea o formă neregulată, dar nu pot fi frecate sau răzuite.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: