Sari la conținut

Alimentul care răspândește cancerul în organism. Medic: este un promotor al metastazelor

spital
sursa foto unsplash
analize

Acidul gras găsit în uleiul de palmier este legat de răspândirea cancerului. Un studiu pe șoareci a constatat că acidul palmitic a favorizat metastazele în cazul cancerului de gură și de piele

Oamenii de știință au arătat modul în care un acid gras găsit în uleiul de palmier poate încuraja răspândirea cancerului, într-o lucrare care ar putea deschide calea pentru noi tratamente.

Studiul, efectuat pe șoareci, a constatat că acidul palmitic a promovat metastazele în cancerele de gură și de piele. În viitor, acest proces ar putea fi țintit cu ajutorul unor medicamente sau al unor planuri alimentare atent concepute, însă echipa care a realizat această lucrare a avertizat pacienții care se supun unor diete în absența unor studii clinice.

„Există ceva foarte special la acidul palmitic care îl face un promotor extrem de puternic al metastazelor”, a declarat profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona. „Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi consumată de pacienții cu cancer metastatic care ar încetini procesul metastatic.”

Studiul se adaugă la dovezile emergente conform cărora dieta poate fi utilizată pentru a îmbunătăți tratamentele existente împotriva cancerului, deoarece anumite substanțe nutritive sunt dependente în mod disproporționat de celulele tumorale sau sunt necesare în stadii critice, cum ar fi metastazele.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Acidul palmitic, care se găsește în uleiul de palmier, are capacitatea de a răspândi celulele canceroase

Studiul se bazează pe lucrările anterioare ale aceleiași echipe, care au arătat că, în cadrul unei tumori, doar un mic subgrup de celule are capacitatea de a se răspândi, ieșind din tumoare, ajungând în alte organe și colonizându-le. Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze în mod special pe acizii grași, iar cele mai recente cercetări au stabilit că este vorba despre acidul palmitic, care se găsește în uleiul de palmier, dar și într-o mare varietate de alimente, cum ar fi untul și uleiul de măsline.

Studiul, publicat în Nature, a constatat că, atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, cancerul de gură și de piele a avut mai multe șanse de a se răspândi. Alți acizi grași numiți acid oleic și acid linoleic – grăsimi omega-9 și omega-6 care se găsesc în alimente precum uleiul de măsline și semințele de in – nu au prezentat același efect. Nici unul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul de a dezvolta cancer în primul rând.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel