Sari la conținut

Cele 7 semne neobișnuite ale unui atac de cord pe care e bine să le știi. Atenție!!! Unele apar chiar cu o lună înainte

semn atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
planta care protejează inima

Semne neobișnuite ale unui atac de cord pe care e bine să le știi. Un atac de cord rezultă din blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent din cauza unui cheag de sânge. Oprirea bruscă a fluxului sanguin arterial distruge mușchiul inimii, fapt ce poate fi fatal.

Descoperirea rapidă a afecțiunii este esențială pentru a vă asigura că vă puteți recupera mai bine. Rata generală de supraviețuire a persoanelor care se confruntă cu un atac de cord este de șapte din 10, crescând la nouă din 10 pentru cei care ajung la spital devreme.

Cercetările NHS au arătat că, în timp ce 70% dintre persoanele întrebate au înțeles că durerea în piept este un simptom al unui atac de cord, doar 41% au știut că și transpirația este.

Aici vă prezentăm câteva dintre cele mai subtile semne de avertizare timpurie că este posibil să aveți un atac de cord.

Semne neobișnuite ale unui atac de cord: 1. Presiune incomodă

Este de așteptat să aveți sentimente ciudate în piept atunci când aveți un atac de cord. Și conform American Heart Association, unul dintre primele simptome ale unui atac de cord este „presiunea incomodă, strângerea, geutatea sau durerea în centrul pieptului”.

Această sensibilitate poate apărea în valuri care durează mai mult de câteva minute la un moment dat.

2. Oboseala

Să te simți obosit după o zi lungă sau o noapte nedorită este normal. Dar femeile se pot simți obosite cu o lună înainte de a avea un atac de cord, relatează Harvard Health Publishing.

3. Amețeli

Multe lucruri te pot ameți: să te ridici în picioare prea repede, să te supraîncălzrști sau să nu mănânci suficient.

Dar amețelile cuplate cu durere în piept și dificultăți de respirație pot indica o scădere a volumului sanguin și o scădere a tensiunii arteriale. Și asta ar putea însemna că un atac de cord ar putea fi pe drum.

4. Dureri în alte zone ale corpului decât cea a pieptului

Destul de ciudat, durerea de atac de cord poate apărea în alte locuri decât în piept, cum ar fi spatele, umerii, brațele, gâtul sau maxilarul. Potrivit Cleveland Clinic, atunci când există o problemă la inimă, cum ar fi o arteră blocată, poate declanșa nervii din inimă pentru a da un semnal că ceva nu este în regulă și vei simți durere.

În unele cazuri, un atac de cord stimulează nervul vag, care trece de la creier în jos prin piept și în abdomen. Având în vedere că nervul vag este conectat nu numai la inimă, ci și la creier, piept, abdomen și gât, este posibil să simțiți acele semnale de durere și în alte zone ale corpului.

atac de cord

 

Semne neobișnuite ale unui atac de cord: 5. Transpirație

Dacă transpiri mai mult decât de obicei, mai ales dacă nu faci mișcare sau nu faci activitate, ar putea fi un semn de avertizare timpurie al problemelor cardiace.

Acest lucru se datorează faptului că pomparea sângelui prin arterele înfundate necesită mai mult efort din partea inimii. Și din această cauză, corpul tău transpira mai mult pentru a încerca să-ți mențină temperatura corpului scăzută în timpul efortului suplimentar, potrivit British Heart Association.

6. Greață

Majoritatea oamenilor au probleme digestive, din când în când. Atenție, însă: simptomele gastrice cum ar fi starea de greață la stomac, vărsăturile sau eructarea se pot dezvolta uneori atunci când inima și alte zone ale corpului nu primesc suficientă aprovizionare cu sânge, potrivit Stoney Brook Medicine.

Semne neobișnuite ale unui atac de cord: 7. Palpitații cardiace

Atunci când inima nu are o aprovizionare adecvată cu sânge, se pot întâmpla tot felul de lucruri în organism. Potrivit Stoney Brook Medicine, inima poate începe să devină iritabilă atunci când îi lipsește sângele plin de nutrienți.

Acest lucru poate duce la senzația de palpitații ale inimii. Dacă simțiți că aveți palpitații, sunați imediat la 112.

Alte simptome ale unui atac de cord pot include

  • dificultăți de respirație
  • un sentiment copleșitor de anxietate (asemănător cu un atac de panică)
  • tuse sau respirație șuierătoare

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel