Sari la conținut

Cele mai bune tratamente naturiste pentru ulcer. Leacuri din farmacia verde

aciditate gastrica
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alimente ce pot provoca ulcer

Ulcerele apar când există inflamație cronică la nivelul mucoasei gastrice și duodenale, fiind favorizate de excesul de acid și enzime digestive.

Infecția cu bacteria H. Pylori, consumul excesiv de analgezice, antiinflamatoare, fumatul, dar şi alimentaţia nesănătoasă pot duce la apariţia ulcerului gastric sau duodenal. Potrivit statisticilor, 95% din ulcerele duodenale şi 70% din cele gastrice apar pe fondul unei gastrite cronice cu H. Pylori.

Simptomul cel mai important este durerea, care poate avea caracter de arsură sau poate fi surdă, cu senzație de disconfort sau de stomac gol, de foame, care este localizată în etajul abdominal superior.

Pe lângă tratamentul clasic, o soluţie terapeutică constă în folosirea plantelor medicinale.

Terapie din farmacia verde

În uz intern, cele mai eficiente sunt curele de trei săptămâni care folosesc zilnic ceaiuri (sub formă de infuzii sau decocturi), extracte, uleiuri preparate din anumite plante cu certe efecte cicatrizante.

Putem folosi gălbenele, cu efecte emoliente şi cicatrizante, folosite sub formă de infuzii (două linguriţe flori uscate la 250 ml apă clocotită cu infuzare 15-20 minute), care se consumă înainte de mesele principale prin înghiţituri rare.

De asemenea, utilă este şi pătlagina (are acţiune cicatrizantă, emolientă şi bacteriostatică) – se toarnă o cană de apă clocotită peste 2 linguri de frunze proaspete sau uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 15-20 minute şi apoi se strecoară. Se ia cîte o lingură la 2-3 ore.

O altă variantă este administrarea a câte unei jumătăţi de linguriţă de pulbere de frunze, de 2-3 ori/zi. Decoctul din rădăcini uscate şi mărunţite de tătăneasă (2-3 căni pe zi înainte de mese), are efecte antiinflamatoare şi cicatrizante datorită conţinutului ridicat în alantoină, mucilagii şi taninuri, acţionând în vindecarea completă a perforaţiilor şi refacerea rapidă a mucoasei gastrice.

Medicii recomandă şi infuzia din floare de salcâm – o lingură la o cană de 250 ml, 2-3 căni pe zi sau decoct din scoarţă mărunţită (2-3 căni pe zi) cu conţinut ridicat de taninuri care acţionează cu efecte antiseptice şi hemostatice.

Cel mai bun antispatic natural

Efecte terapeutice extrem de benefice se obţin şi din consumul de infuzie din flori de tei (2-3 căni pe zi), care diminuează spasmele musculaturii netede din pereţii stomacului şi infuzie de flori de busuioc (3 ceaiuri neîndulcite pe zi), cu rol în reglarea digestiei, eliminarea fermentaţiilor şi a focarelor putrede.

Şi infuzia din flori de mentă are rezultate spectaculoase în vindecarea ulcerului (2-3 căni pe zi), la fel ca şi influzia de zmeură, care ajută la scăderea acidităţii gastrice – se toarnă o cană de apă clocotită peste 1-2 linguriţe de frunze uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni/zi, între mese.

Conform tendințelor actuale care pun pe primul plan dovezile, există studii clinice care dovedesc faptul că rășina arborelui numit mastic (pistacia lentiscus), un agent antibacterian, reușește să elimine bacteria Helicobacter Pylori din tubul digestiv. Se folosește uleiul esențial extras din rășină.

Cele mai bune sucuri de legume

Se recomandă sucul de varză albă crudă, cu un conţinut bogat de vitamina U (factor antiulceros) şi vitamina K (are acţiune antihemoragică), care  ajută la vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Se iau zilnic 100 ml înainte de fiecare masă, după care nu se mai mănâncă nimic timp de o jumătate de oră.

De asemenea, este foarte util şi consumul de suc proaspat de cartofi (câte 100 ml), suc de aloe (30-40 ml) şi suc de morcovi (50 ml), înainte de fiecare masă, la alegere.

Un bun emolient al mucoasei gastrice este sucul de orz verde, care se poate consuma în cantitate de 50 ml de trei ori pe zi.

Medicii atrag atenţia că nu este recomandată păstrarea acestor sucuri în frigider, se vor consuma imediat după prepare pentru că principiile active pe care le conţin se deteriorează foarte repede.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel