Sari la conținut

Cele mai comune mituri despre menopauză. Ce trebuie să știe orice femeie despre această perioadă din viață

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Modificările hormonale de după menopauza

Ceea ce auziți despre simptomele menopauzei este notoriu negativ. Imaginea cu privire la această perioadă a vieții unei femei este de cele mai multe ori sumbră! De la transpirații nocturne incomode până la scăderea dorinței sexuale și bufeuri, simptomele menopauzei sunt orice, mai puțin distractive. Menopauza produce o mulțime de schimbări corporale care nu sunt întotdeauna plăcute, iar trecerea prin această perioadă este ceva de care multe femei se tem.

Toată frica care înconjoară această mare tranziție de viață nu face procesul mai ușor pentru o femeie care trebuie să intre în menopauză. Dacă ești îngrijorată de menopauză, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te informezi despre aceasta. Menopauza este definită ca fiind 12 luni consecutive fără menstruație, timp în care pot apărea o serie de simptome. Există mai multe etape în călătoria menopauzei, pe care le detaliem mai jos:

  • Premenopauză: Începutul premenopauzei poate fi treptat, iar unele femei nu realizează inițial simptomele, inclusiv perioadele neregulate, schimbările de dispoziție și problemele de somn.
  • Perimenopauză: Dacă o femeie nu a avut menstruația într-un an, a trecut la menopauză. În acest timp, ea poate observa o creștere a simptomelor, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, tulburări de somn și iritabilitate.
  • Postmenopauză: O fază în care o femeie poate simți că viața ei se stabilizează din nou. Simptomele menopauzei tind să scadă sau să dispară, iar nivelurile de energie pot fi restabilite.

Descoperiți adevărului despre simptomele menopauzei învățând despre următoarele mituri despre menopauză.

Nu puteți face nimic pentru a ameliora simptomele

Multe persoane aflate la menopauză cred că este imposibil să se evite bufeurile și alte simptome incomode. E ca și cum trebuie să zâmbești prin durere fără nicio ușurare.

Nu trebuie să suferi de simptomele menopauzei, mai ales dacă îți limitează calitatea vieții. Puteți discuta oricând cu medicul dumneavoastră pentru a discuta despre opțiunile de tratament dacă simptomele sunt îngrozitoare.

Multe remedii naturale pot reduce severitatea bufeurilor . În plus, schimbările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, la gestionarea greutății și la reducerea bufeurilor la persoanele aflate la menopauză.

Menopauza este aceeași pentru toată lumea

Menopauza este rareori aceeași pentru fiecare persoană, deoarece perimenopauza poate începe mai devreme și poate dura mai mult pentru diferite femei.

Studiile arată că durează mai mult pentru femeile de culoare decât pentru femeile albe non-latine.

Alte cercetări sugerează că femeile latine și femeile negre care nu sunt latine suferă de bufeuri, tulburări de somn și depresie mai frecvente.

Femeile asiatice non-latine sunt mai predispuse să raporteze o scădere a apetitului sexual.

Factorii care influențează experiența generală includ normele culturale, mediul general, nivelul veniturilor și chiar convingerile personale.

Menopauza începe la 50 de ani

Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, dar multe femei trec la menopauză mult mai devreme. Statistic, există o gamă de vârstă mai largă pentru menopauză decât își dau seama mulți oameni.

Majoritatea femeilor încep să intre în menopauză între 40 și 58 de ani, dar unele pot începe la 30 de ani sau până la 60 de ani. Tot ceea ce înseamnă că cronologia menopauzei fiecărei persoane este diferită.

Menopauza provoacă depresie

Experții confirmă faptul că menopauza, în sine, nu provoacă depresie. Menopauza poate duce la schimbări de dispoziție sau gândire încețoșată, care provin din dezechilibre hormonale, dar puteți aborda aceste simptome cu diferite modalități.

Terapia hormonală, de exemplu, este un tratament foarte popular pentru a ajuta la reducerea schimbărilor de dispoziție, mai ales dacă acestea sunt severe.

Menopauza îți distruge apetitul sexual

Nu vă îngrijorați să vă pierdeți libidoul dacă menopauza este la orizont. Menopauza nu este o condamnare la moarte pentru apetitul tău sexual! Interesul sexual postmenopauză sau lipsa acestuia este influențat de mai mulți factori.

Starea relațională, bunăstarea psihologică și felul în care te simți despre sex, feminitate și îmbătrânire influențează dorința ta sexuală. Practic, schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei sunt o piesă a puzzle-ului și asta arată că menopauza afectează diferit apetitul sexual al fiecăruia.

Menopauza este îngrozitoare

Majoritatea femeilor care trec prin menopauză prezintă simptome ușoare până la moderate. Chiar dacă simptomele sunt incomode sau perturbatoare uneori, menopauza nu este sfârșitul lumii.

De fapt, multe femei consideră că este destul de eliberator atunci când îl privești printr-o lentilă diferită. Sindromul premenstrual (PMS) devine un lucru din trecut și nu trebuie să vă confruntați cu ciclurile menstruale sau cu alte produse conexe.

Vă puteți lua rămas bun de la preocupările legate de sarcina neplanificată sau de necesitatea controlului nașterii.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel