sâmbătă, octombrie 1, 2022

Tu știi de ce se îmbolnăvește ficatul? Ei bine, poate fi din cauza unor obiceiuri zilnice, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau de medicamente. 

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. El procesează tot ce ingerăm, este o adevărată fabrică. Are o gamă variată de funcții și are un rol vital în numeroase procese fiziologice, inclusiv funcția metabolică și detoxifierea sângelui. Drept urmare, sănătatea organismului nostru depinde de buna funcționare a ficatului.

Te-ar mai interesa: Cele mai sigure locuri în caz de atac nuclear. Iat...

Deși acesta are capacitatea de regenerare, un număr mare de celule afectate îi dăunează și funcțiile sale sunt încetinite.

Există obiceiuri zilnice care îl pot distruge. Poate nu realizăm, căci este un proces lent. Însă ia în calcul, este recomandat să renunți la aceste obiceiuri, dacă ții la sănătatea ta.

Consumul excesiv de alcool

Este cea mai întâlnită cauză a bolilor hepatice. Alcoolul în exces scade capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. Va crește volumul celulelor roșii și întrega sănătate va fi afectată.

Alcoolul distruge celulele hepatice, iar consumul îndelungat poate duce la ciroză hepatică și apoi la distrugerea funcției hepatice, uneori și la cancer.

Te-ar mai interesa: Astăzi este mare sărbătoare pentru creștini. Ce ru...

Consumul excesiv de medicamente

Prea multe îl distrug, în timp. Și este valabil inclusiv și pentru suplimentele din plante. Deosebit de periculoase pentru ficat sunt și pastilele anti-răceală, antitusive, antiinflamatoare. Substanțele sunt considerate sigure, dar luate în doze mari pot determina afectarea hepatică.

Ficatul este afectat și de consumul excesiv de vitamina A, spun unele studii. De aceea, prospectele medicamentelor trebuie consultate cu atenție.

Te-ar mai interesa: Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănă...

Fumatul

Fumatul afectează și ficatul, indirect. Chimicalele toxice din fumul de țigară ajung într-un final la ficat și cauzează stres oxidativ, apar radicalii liberi care vor îmbolnăvi ficatul.

Stresul oxidativ cauzează și fibroza hepatică, acumularea în exces de țesut cicatricial (fibros) nefuncțional la nivelul ficatului, în cadrul unui proces în care fibrogeneza coexistă cu fibroliza.

Cu cât există mai mult țesut fibros la nivelul ficatului, deci cu cât este mai avansat gradul de fibroză, funcția hepatică este mai mult afectată. Astfel, gradul fibrozei ne dă, în fapt, indicații în ceea ce privește funcția ficatului.

Te-ar mai interesa: Azi puteți admira mașinile lui Ceaușescu și ale șt...

Lipsa somnului

Un studiu publicat în Journal of Anatomy concluzionează că lipsa somnului cauzează stres oxidativ la nivelul ficatului. Un alt studiu al Universității din Pennsylvania a descoperit că persoanele care lucrează în ture de noapte dezvoltă serioase probleme de sănătate. Obezitate, diabet, boli de inimă și alte complicații. Ficatul este afectat și nu mai poate procesa corespunzător grăsimea, dimpotrivă, permițându-i să se acumuleze.

Te-ar mai interesa: Atenție, aceste locuri de joacă sunt periculoase! ...

Dar când dormim, corpul intră într-un proces de reparare. Așa că, asigură-te că dormi 8 ore pe noapte.

Obezitatea și alimentația deficitară

Obezitatea este foarte periculoasă pentru ficat. Se ajunge la steatoză hepatică non-alcoolică. Prea multă grăsime va fi stocată în ficat, blocându-i activitatea. În felul acesta, ficatul se va inflama, iar celulele vor fi distruse.

Zahărul și fructoza sunt deosebit de periculoase. Trebuie scoase din alimentație înainte de a se ajunge la probleme grave de sănătate. Trebuie eliminate mâncarea procesată, chimicalele, adaosurile, aromele, îndulcitorii, dar și fructele în exces.

Axați-vă pe legume, carne, ouă, pește, fructe cu indice glicemic scăzut. Renunță la excesul de sare, hidratează-te cu apă din belșug și încearcă să faci minimum 30 de minute de mișcare susținută, pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private