Sari la conținut

Piele uscată, mâncărimi ale urechii, cruste… Acestea sunt simptomele pentru această afecțiune

mâncărime
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de ureche

Piele uscată, mâncărimi ale urechii, cruste… Acestea sunt simptomele pentru această afecțiune

Eczema urechii este o inflamație a pavilionului urechii, membranei mucoase a canalului auditiv extern și/sau a partei din spate urechii, care provoacă roșeață, mâncărime intensă, uscăciune a femei și descuamare.

De ce apar eczeme în ureche?

Eczema urechii poate fi manifestarea eczemei atopice sau a eczemei de contact.

Eczema atopică a urechii
Eczema atopică, numită și dermatită atopică, este cea mai frecventă formă de eczemă. Afectează în principal sugarii și copiii, dar poate persista în adolescență și la vârsta adultă. Este rezultatul unor reacții imunologice legate de o predispoziție genetică.

Acest tip de eczemă apare prin crize și se poate dezvolta uneori la nivelul urechii. În plus, urechea (ca și pliurile cutanate) este o zonă de macerare care favorizează dezvoltarea eczemei atopice. Înotătorii sunt în mod special predispuși la această formă de eczemă.

Traumatismele, curățarea excesivă sau necorespunzătoare a urechii sau o infecție a urechii pot favoriza, de asemenea, dezvoltarea eczemei în această zonă, potrivit Sante.

Piele uscată, mâncărimi ale urechii, cruste… Acestea sunt simptomele pentru această afecțiune

Eczema urechii se poate dezvolta pe pavilionul urechii, pe canalul auditiv extern și/sau în spatele urechii. Simptomele sunt :

  • durere în ureche (otalgie) ;
  • mâncărimi foarte intense (prurit);
  • senzație de arsură la nivelul pielii sau al mucoasei;
  • prezența de scuame (descuamare a pielii).
  • roșeață ;
  • umflături (zonă umflată);
  • secreție de puroi;
  • reducerea auzului din cauza îngustării canalului extern umflat.

Cum știu dacă am eczemă de urechi?

Examinarea clinică este de obicei suficientă pentru a diagnostica eczema urechii.

Dacă medicul suspectează o alergie, pot fi luate în considerare teste alergologice.
Dacă este vorba de o eczemă de contact, este necesar să se găsească și să se elimine agentul cauzal. De exemplu, trebuie oprită utilizarea dopurilor pentru urechi sau a unui anumit șampon.

Tratament: cum se tratează eczema urechii?
Pentru a calma mâncărimea și inflamația, se prescrie un dermocorticoid. Dacă mâncărimea interferează cu somnul, se poate administra un antihistaminic pentru o perioadă scurtă de timp (luat înainte de culcare). Trebuie remarcat faptul că soluțiile pentru urechi pentru calmarea mâncărimilor sunt, de asemenea, disponibile fără prescripție medicală.

În cele din urmă, dacă există semne de suprainfecție bacteriană, se poate prescrie un antibiotic local (picături) și un antiseptic.

Ce ulei esențial pentru a vindeca eczema în ureche?
Pentru persoanele care caută alternative naturale pentru a contracara efectele eczemei urechii, utilizarea uleiului esențial de lavandă este eficientă datorită proprietăților sale antiinflamatorii și calmante. Uleiul esențial de mușețel este, de asemenea, foarte recomandat, deoarece este un antialergic și analgezic.

Poți aplica câteva picături din uleiul tău esențial pe zona afectată (fără a intra în ureche) cu un tampon de bumbac îmbibat.

Cum să previi eczemele de ureche?
Pentru a evita eczema de urechi, dar și recidivele și agravarea acesteia, trebuie adoptate anumite reflexe:

Spălați ușor partea exterioară a urechilor. Pentru a face acest lucru, este suficient să treceți dimineața, sub duș, un jet mic de apă în fiecare ureche. Puteți folosi un săpun blând pe pavilionul urechii și gata. După aceea, ștergeți-vă bine urechile cu un prosop moale când plecați.

Nu vă curățați niciodată urechile cu un tampon de vată

Acumularea de apă este unul dintre factorii de apariție a eczemelor, așa că este recomandat să vă uscați întotdeauna bine urechile după contactul cu apa. Pentru a evita acumularea de apă atunci când înotați, de exemplu, vă recomandăm să folosiți uscătoare de urechi. De asemenea, vă puteți înclina capul într-o parte timp de un minut, astfel încât urechea să se scurgă de apă înainte de a tapota ușor zona cu un prosop.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel