Sari la conținut

Cele mai frecvente 10 tipuri de cancer. Unele sunt extrem de greu de diagnosticat sau de tratat

Cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai frecvente tipuri de cancer

Simptome de cancer și procedurile de diagnostic variază în funcție de tipul exact de boală care afectează organismul. Fiecare tip de cancer își trage numele din zona corpului în care s-a format pentru prima dată.

Există zone din organism care prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta mutații canceroase. Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai frecvente zece tipuri de cancer care provin din aceste zone cu risc ridicat. 

Cele mai frecvente tipuri de cancer. 1. Cancer endometrial

Acest tip apare în mucoasa endometrială a uterului și adesea denumit cancer uterin. Această clasificare include și alte tipuri de cancer, dar niciunul care este la fel de frecvent ca cel al endometriului.

Aproximativ 47.000 de femei suferă de această formă anual, cu cauze diferite. Un grup selectat de femei este la cel mai mare risc. Acest lucru se datorează efectelor pe scară largă ale nivelurilor hormonale asupra acestei forme particulare de boală.

Persoanele care primesc medicamente hormonale, alături de cele care suferă de diabet, au cea mai mare probabilitate. Femeile care nu au rămas niciodată însărcinate se încadrează în acest grup de risc.

2. Cancer tiroidian

Glanda tiroidă produce, stochează și eliberează hormoni tiroidieni în fluxul sanguin. Acestea au un efect asupra aproape fiecarei celule din organism. Tiroida este esențială pentru reglarea și controlul multor funcții esențiale ale organismului.

Femeile au cel mai mare risc de a fi afectate. Glanda tiroidă este situată spre gâtul tău și este a doua zonă cu cel mai mare risc din organism. Complicațiile tiroidiene arată semne precoce de dezvoltare a unui nodul pe gât. Acest lucru este adesea subtil.

Prin urmare, ar trebui să verificați imediat orice nereguli. Este o creștere a postului dintre toate diagnosticate în prezent. Se știe că peste 55.000 de persoane dezvoltă anual această boală greu de detectat.

Cele mai frecvente tipuri de cancer. 3. Limfom non-Hodgkin

Sistemul limfatic este parte integrantă a funcției sănătoase a sistemului tău imunitar. Limfomul non-Hodgkin vizează ganglionii limfatici care produc limfocite. Crește în interiorul nodului însuși. Acest lucru împiedică capacitatea corpului dumneavoastră de a se apăra împotriva particulelor străine și bacteriilor.

În această clasificare există peste treizeci de tipuri diferite de cancer. Multe sunt tratabile, deși anumite variante se răspândesc și nu au răspuns la tratamentele actuale. Indivizii cu risc ridicat includ cei care suferă de infecții virale care atacă sistemul imunitar.

De asemenea, se știe că persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare. În plus, cei care trăiesc în țări cu un nivel mai înalt de dezvoltare sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare. Se știe că aproximativ 70.000 de indivizi dezvoltă limfom non-Hodgkin anual.

4. Cancer de rinichi

Cancerul de rinichi poate apărea sub multe forme diferite. Carcinoamele cu celule renale sunt totuși cele mai frecvente. Această afecțiune este cauza a peste 65.000 de decese anual. Chiar dacă diagnosticul este comun, este și unul dintre cele mai tratabile.

Capacitatea corpului de a supraviețui doar cu un singur rinichi permite îndepărtarea celuilalt. Acest lucru permite chirurgilor să elimine zona în care a început mutația. Bărbații cu vârsta peste patruzeci de ani, dar sub vârsta de șaizeci de ani, sunt expuși riscului de două ori mai mare decât al altora.

Cel mai adesea debutează printr-o dispoziție genetică ereditară. Fumatul și obezitatea au o contribuție semnificativă la creșterea riscului de boli renale. Datorită ratei în creștere a obezității, riscul poate crește și mai mult.

5. Cancerul vezicii urinare

Peste 73.000 de pacienți din întreaga lume suferă de această boală supărătoare în fiecare an. Cel mai adesea este detectat într-un stadiu incipient. Această formă de cancer apare atunci când mucoasa vezicii urinare începe să se mute și să crească celule anormale.

Primele semne ale apariției acestei anomalii de sănătate sunt sângele în urină, denumit hematurie. Deși afectează atât bărbații, cât și femeile, bărbații sunt expuși unui risc mai mare. Fumatorii de tigari au cel mai mare risc de a dezvolta aceasta afectiune.

Riscul lor scade de trei până la patru ori mai mare decât nefumătorii. Datorită procedurilor de detectare precoce, tratamentul are în mare parte rezultate fantastice. În plus, peste 80% dintre toți pacienții diagnosticați văd un tratament de succes.

Cele mai frecvente tipuri de cancer. 6. Cancer colorectal

Cancerul colorectal le clasifică pe cele găsite în colon sau rect. Complicațiile de colon sunt mai frecvente între cele două afecțiuni. Apare în aproximativ două treimi din toate cazurile observate. Colonul este esențial în absorbția de către organism a apei și a nutrienților în timpul digestiei.

Acest cancer împiedică organismul să adune mineralele și substanțele nutritive esențiale necesare. Este al treilea cel mai frecvent întâlnit la ambele sexe. Ambele sexe sunt expuse riscului egal de a contracta boli colorectale.

Detectarea precoce în timpul etapei precanceroase apare adesea. Prin urmare, cancerul colorectal este una dintre variantele cele mai tratabile găsite. Asta în ciuda a peste 150.000 de cazuri noi diagnosticate anual.

7. Cancerul de sân

Femeile prezintă un risc extrem de mare de a contracta această tulburare. Deși este posibil ca afecțiunea să se dezvolte la ambele sexe. Prezintă al doilea cel mai mare risc pentru femei. Numai cancerul de piele deranjează mai multe femei anual. Este, de asemenea, a doua cea mai mare sursă de decese legate de cancer pe o bază anuală.

Pe parcursul vieții, una din opt femei din SUA va dezvolta cancer de sân. Grupul cu risc ridicat pentru această variantă specifică include femeile caucaziene cu vârsta peste cincizeci și cinci de ani. Dacă aveți un membru al familiei care a contractat boala, acest risc este și mai mare. Aproximativ 225.000 de pacienți noi se luptă cu această afecțiune mortală în fiecare an.

Cele mai frecvente tipuri de cancer. 8. Cancerul de prostată

Doar bărbații sunt expuși riscului de a dezvolta această complicație. Unul din șase bărbați din SUA este probabil să dezvolte această afecțiune de-a lungul vieții. Glanda prostatică este o componentă esențială a sistemului reproducător masculin.

Adesea începe să formeze celule canceroase fără simptome de avertizare timpurie. Cancerul de prostată a crescut rapid, de aceea bărbații trebuie să programeze controale frecvente. Dacă este detectată devreme, are o rată mare de succes a tratamentului.

În general, afectează bărbații cu vârsta peste cincizeci de ani. Deși bărbații mai tineri pot contracta această afecțiune. Cancerul de prostată afectează peste 240.000 de pacienți în fiecare an, prin urmare, depistarea precoce este esențială.

9. Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar rămâne încă o afecțiune principală, în ciuda scăderii popularității țigărilor. Fumul de țigară conține mulți agenți cancerigeni nocivi. Acești agenți cancerigeni cresc riscul de a contracta cancer pulmonar prin fumul direct și indirect.

Este una dintre cele mai dificile forme de boală de tratat. Cancerul care are originea în plămâni se răspândește adesea în alte zone ale corpului. Aceasta, la rândul său, provoacă complicații în funcția hormonală, celulele sanguine și alte sisteme vitale.

Este principala cauză de deces în rândul bolnavilor de cancer. Parțial datorită efectului larg răspândit pe care îl are asupra multor zone ale corpului.

Cele mai frecvente tipuri de cancer. 10. Cancer de piele

Când observăm atât bărbații, cât și femeile, cancerul de piele este cel mai frecvent care afectează ambele sexe. Peste 2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această afecțiune anual.

Cea mai frecventă cauză este expunerea la niveluri dăunătoare ale radiațiilor UV. Riscul este mai mare la cei care au antecedente familiale de boli de piele. În majoritatea detecțiilor tratamentele sunt destul de reușite. Aproape toate cazurile detectate aduc rezultate excelente de tratament.

Ocazional, se formează melanoame care sunt mult mai dificil de tratat în mod eficient.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel