Sari la conținut

Cele mai frecvente trei boli care apar la bătrânețe. Semne că organismul începe să cedeze

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
8 reguli de aur păstrate de un medic cardiolog de 95 de ani

Din cuprinsul articolului

Știi care sunt cele mai frecvente boli ale bătrâneții? Odată cu înaintarea în vârstă, organismul uman își schimbă anumite proprietăți, în timp ce corpul își încetinește anumite funcții. Astfel, organismul este mai vulnerabil în fața unor probleme de sănătate și manifestări, adesea asociate cu înaintarea în vârstă. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale bătrâneții.

Afecțiunile ce ne pot afecta la bătrânețe sunt atât de ordin fizic, cât și psihic. Dezvoltarea acestora depinde și de predispoziție, stil de viață și obiceiuri personale, însă înaintarea în vârstă este un factor important în dezvoltarea acestora.

Top 3 boli ale bătrâneții

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o boală a sistemului cardiovascular caracterizată prin niveluri ridicate de tensiune arterială. De ani de zile, această patologie a rămas una dintre condițiile cu cea mai mare incidență și mortalitate din lume.

Diverse investigații arată că prevalența sa este de 20% până la 30% în populația generală și de 60% la pacienții cu vârsta peste 60 de ani.

În mod similar, hipertensiunea arterială este asociată cu o lungă listă de patologii cardiace, printre care se numără infarctul miocardic acut, bolile coronariene și accidentele cerebrovasculare.

Simptomele acestei afecțiuni sunt de obicei tăcute și vagi; cu toate acestea, unii pacienți raportează amețeli, dureri de cap și palpitații, scrie DC Medical.

Osteoporoză

Osteoporoza este o patologie degenerativă a țesutului osos caracterizată prin demineralizarea cronică a osului, fragilitate și pierderea densității osoase. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale bătrâneții, cu o incidență de 25% pentru femeile cu vârsta peste 45 de ani și 50% pentru femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Alzheimer

Alzheimerul este o boală neurodegenerativă caracterizată prin atrofia creierului și moartea celulelor nervoase. Constituie principala cauză a demenței la adulții în vârstă, prezentă la mai mult de o treime din pacienții cu vârsta peste 85 de ani.

Manifestările timpurii ale acestei afecțiuni includ pierderea memoriei evenimentelor sau a situațiilor recente. Pe măsură ce starea evoluează, există o deteriorare a comportamentului, gândirii și abilităților sociale ale bolnavului.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: