Sari la conținut

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre vaginul tău

picioare

Vaginul femeii este o parte anatomică foarte importantă, pe care trebuie să o cunoști. Există lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată, pentru a nu-ți agresa vaginul.

Multe persoane folosesc termenul ”vagin” pentru întreaga zonă intimă femeiască, dar vaginul este doar pasajul de legătură până la colul uterin. Părțile externe poartă denumirea de vulvă, compusă din clitoris, labii mici și labii mari.

Este important să știi că vaginul se curăță singur. Nu este nevoie să introduci substanțe parfumate sau jet puternic al dușului. Tot ce trebuie să faci este să speli temeinic părțile intime externe, de preferat cu geluri de duș dedicate acestei zone sensibile, fiindcă nu este bine să folosești substanțe cu parabeni sau parfum și în niciun caz în interiorul vaginului. Așadar, nu îți trebuie decât apă și săpun.

Vaginul este înțesat de bacterii bune și câteva ciuperci, de aceea trebuie păstrat echilibrul intern al acestui mediu fragil, nu se agresează cu jetul de duș. Altfel, echilibrul bacterian se pierde, iar rezultatele vor fi neplăcute: iritații și infecții. Nu este nevoie nici de tratamente speciale. Anumite mirosuri specifice sunt perfect normale și depind foarte mult de stilul tău de viață: ce mănânci, de ciclul menstrual, câtă apă bei.

 

Vaginul are nevoie de aer. Iată ce trebuie să faci pentru a-l aerisi: folosește doar lenjerie intimă de bumbac, nu exagera cu folosirea protej-slip-urilor, folosește-le doar când este necesar. Când ai ocazia, dormi goală și bucură-te de senzații.

 

Vaginul îți dă de știre când ești fertilă. Dacă observi mucus și scurgeri consistente și încerci să rămâi însărcinată, află că acela este momentul prielnic.

Anumite mâncărimi ale zonei nu înseamnă neapărat o infecție micotică. Poate fi de la haine prea strâmte, de la ras, o iritație de la detergent sau alte infecții.

Cel mai bun tratament pentru o infecție micotică este consumul de iaurt. Consumând iaurt, ajutați bacteriile bune, dar atenție, nu se aplică local.

Este un mit că poți rătăci ceva prin vagin. Stai fără grijă, tampoanele sau prezervativele nu o pot lua la vale prin vaginul tău.

Ai grijă ce ajunge în interiorul tău. Ciupercile adoră zahărul! Frișca, mierea și siropul de ciocolată pot părea jocuri erotice delicioase, dar dacă nu sunt eliminate integral din vagin îți pot aduce o infecție.

Dacă ai un vagin uscat, să știi că există soluții. Te pot ajuta lubrifianții, uleiul de cocos sau estrogenul vaginal.

Nu uita, sexul regulat îți va menține sănătatea vaginală. Fiecare vulvă este diferită, așa că nu avem o definiție a unei normalități universale. Totul diferă, de la o femeie la alta. Mărimea clitorisului, grosimea, lungimea, culorile labiilor.

Vaginul este foarte receptiv la BTS (bolile cu transmitere sexuală). Pot pătrund cu mare ușurință virusurile și bacteriile, comparativ cu pielea mult mai groasă a penisului.

Și stai liniștită, o sarcină nu îți ”strică” vaginul. El este doar un organ flexibil, cu o capacitate uimitoare de revenire la forma inițială, după ce a fost întins la maxim. Partea bună este că există exerciții fizice care îl pot tonifia. Cele mai bune sunt exercițiile Kegel, adică strângerea pelvică de cel puțin 100 de ori pe zi, ca și cum ți-ai reține o urinare iminentă. Acest exercițiu îți va întări peretele pelvic. Vei pune sângele în mișcare în vagin, iar asta te va ajuta să ai orgasme intense!

Mai mult, exercițiile Kegel îți vor îmbunătăți funcția vezicii urinare. Încercați acest ritm: 3 secunde contractă mușchii pelvieni, 3 secunde relaxează. Repetă zilnic, iar orice modificare de stare, miros este bine să fie verificată de medicul tău ginecolog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: