Sari la conținut

Sanatatea vaginului: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

Sanatatea vaginului este si ea foarte importanta. Nu trebuie sa ne rusinam, ci sa discutam deschis despre acest subiect. Sanatatea vaginului conteaza mlt pentru starea generala a intregului corp.

Stresul, hormonii si antibioticele pot perturba echilibrul delicat al acestuia. Dar cand vine vorba de sanatatea vaginului si de a sti ce este normal sau nu, lucrurile pot deveni complicate. Igiena intima si vizita cu regularitate la medicul ginecolog sunt extrem de importante pentru sanatatea corpului. Lucrurile se pot perturba cu usurinta in aceasta zona sensibila, insa daca ai grija si urmezi aceste sfaturi, sanatatea vaginului tau nu va avea de suferit.

Sanatatea vaginului: ce trebuie sa faci

Poarta lenjerie intima din bumbac

Mancarimea suparatoare, usturimea la urinare, secretiile neobisnuite sunt cateva dintre simptomele cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat macar o data. Daca ai consultat medicul ginecolog ca sa depistezi problema, atunci cu siguranta ca ai aflat ca o infectie cu o ciuperca numita Candida Albicans este frecvent intalnita si poate sta la baza acestor simptome.

Ca sa o previi este foarte important sa te asiguri ca porti lenjerie din bumbac, o schimbi neaparat dupa un antrenament la sala si nu petreci mult timp in colantii stramti pe care-i folosesti la antrenamente. De asemenea, vara este foarte important sa te asiguri ca schimbi costumul de baie dupa inot si nu stai cu el ud pe tine.

Retine ca dupa inot, antrenament si dus trebuie sa te asiguri ca ai sters si ai uscat bine zona intima.

Poti sa tratezi acasa o infectie usoara

Mancarimile suparatoare din zona vaginala pot sa fie tratate cu ajutorul unor creme antifungice atat interne cat si externe, sau cu pastile administrate oral. Aceste tratamente amelioreaza simptomele, insa daca acestea persista este foarte important sa mergi la un consult ginecologic.

Secretiile neobisnuite pot sa fie cauzate si de o infectie bacteriana

Vaginita bacteriana (infectia vaginala bacteriana) poate fi adesea confundata cu simptomele candidozei, insa potrivit specialistilor este mult mai frecvent intalnita. Principalele ei simptome sunt mirosul neplacut al secretiilor vaginale, o consistenta a lor mai apoasa si o culoare alb-gri-galbui. Unele femei acuza senzatii de mancarimi, arsura, dureri in timpul actului sexual, inrosirea si umflarea vulvei. Diagnosticul pentru vaginoza bacteriana se pune in urma unui control ginecologic si a unei examinari la microscop a unei mostre prelevate din secretia vaginala.

Evita produsele parfumate pentru igiena intima!

Parfumul din aceste produse si folosirea lor frecventa pot sa perturbe pH-ul florei vaginale. Astfel creste riscul de vaginita bacteriana, cistita si uscaciune vaginala. In cazul in care esti predispusa infectiilor vaginale si urinare este mai bine sa eviti folosirea produselor intime parfumate, baile cu spumant si sa optezi mai degraba pentru dusurile scurte cu apa calda.

Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel