Categories: Stil de viaţă

Cele mai sănătoase tipuri de brânză

În general, brânzeturile sunt grase, unele au și peste 40g-50g grăsime. Din cauza densității calorice mari, trebuie mâncate cu moderație, în niciun caz un calup o dată. Trebuie să facă parte constant din dietă, o feliuță, două pe zi fiind suficiente.

Chiar dacă conțin multă grăsime, brânzeturile au în compoziție și ceea ce se cheamă acizi linoleici conjugați (CLA), care acționează asupra metabolismului lipidelor, redistribuind grăsimea și ajutându-ne să nu ne îngrășăm.

Iată care sunt printre cele mai sănătoase tipuri de brânză:

Pecorino Romano este o brânză tare, cu formă rotundă, maturată cel puțin 6 luni, produsă 100% din lapte de oaie. Această brânză italiană este bogată în CLA și poate scădea riscul de obezitate, diabet, cancer și inflamație, potrivit unui studiu italian de cinci ani.

Urda. Un sortiment foarte bogat în calciu și totodată dietetic datorită conținutului mic de grăsimi. Este folositoare în curele de slăbire: 2-3 felii îți satisfac pofta, mențin sațietatea și nu îngrașă; în schimb, înlocuiesc țesutul adipos cu masă musculară. Calorii/100 gr.: 110

Brânza de vaci. Este una din cele mai sănătoase pentru că nu are multă sare și nici grăsimi, mai ales dacă alegi una dietetică. O poți prepara după bunul plac, fiind ideală în combinație cu fructe proaspete, la micul dejun sau pe post de gustare. Calorii/100gr.: 115

Brânza cheddar. Acest tip de brânză se spune că previne cariile dentare dacă o consumi după masă. Calciul și fosforul ajută la neutralizarea acidului produs de bacteriile din gură și mențin dinții sănătoși. Este bogată în calciu (760 mg./100 gr.), iar sare conține cu moderație. Calorii/100gr.: 395

Parmezan. Mulți adoră parmezanul ras presărat în salate sau la asezonarea unor mâncăruri. Bogat în calciu și zinc, are însă multe calorii, așa că se folosește în cantități mici, doar pentru aromă. Calorii/100 gr.: 460

Brânza feta. Cea mai cunoscută brânză grecească, feta este obținuta din lapte de capră sau oaie și e benefică organismului, în ciuda conținutului considerabil de grăsimi (30-60%). Preparată în saramură sau marinată în tot felul de ierburi aromatice, o poți folosi la salate sau sandviciuri delicioase, alături de măsline, roșii, ardei, rondele de ceapă. Calorii/100 gr.: 270

Brânza cu mucegai. Mai există o categorie de brânzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute în România. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelentă: sunt o sursă de vitamina B12, care nu se găsește în orice aliment și luptă împotriva anemiei, această vitamină fiind necesară pentru buna funcționare a celulei nervoase.
Nu curățați mucegaiul de pe aceste brânzeturi, însă oferiți-le cu precauție copiilor (doar câte puțin) și nu de la vârste foarte fragede.

Recent Posts

Superstiții pentru Săptămâna Patimilor. Ce să faci în Vinerea Mare ca să fii sănătos tot anul

Săptămâna Mare reprezintă ultima săptămână premergătoare Paștelui, în care sunt organizate slujbe religioase speciale.Acestea sunt…

39 de minute ago

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

o oră ago

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

11 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

11 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian