Sari la conținut

Cele mai tari curiozități despre strănut. De ce se urează „Sănătate” când cineva strănută?

Cele mai tari curiozități despre strănut. De ce se urează „Sănătate” când cineva strănută?

Stranutul ne protejeaza sanatatea intregului organism, fiind un reflex important al sistemului imunitar, care ne conserva bunastarea fizica. Atunci cand anumiti alergeni din mediul inconjurator intra in caile nazale, centrul de stranut situat in trunchiul cerebral – parte a encefalului – transmite semnale de protectie catre alte parti ale creierului implicate in stranut: gatul, ochii, nasul si gura.

Prin urmare, banalul stranut este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de aparare ale organismului. Stii, insa, ce se afla in spatele acestei reactii si care sunt posibilele cauze? Atunci cand mucoasa nasului intra in contact cu diversi factori iritanti, precum polen, fum, praf, sau se irita din cauza unei raceli, organismul reactioneaza prompt.

Muschii pieptului se contracta puternic, iar muschii gatului se relaxeaza. Ca rezultat, aerul, impreuna cu saliva si mucusul, sunt fortate sa iasa din organism pentru a elimina substantele ce cauzeaza reactia.

In acel moment, deschizatura dintre gat si gura se inchide, iar aerul este eliminat pe nas, sub forma unui stranut, cu viteza uimitoare de 200 km/h! Atunci cand stranuti, automat inchizi ochii, ceea ce a generat o legenda urbana care spune ca daca ai tine ochii deschisi in timpul unui stranut, acestia ar iesi din orbite. Medicii infirma acest mit, totusi, spunand ca nu ar fi nici pe departe atat de dramatic rezultatul, ci doar ar fi o senzatie neplacuta.

Exista multe curiozitati legate de stranut, pe care probabil nu le stiai.

8 curiozități despre strănut

1. Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni stranuta doar o data, in vreme ce altii nu se pot opri decat dupa doua-trei stranuturi? Ei bine, se pare ca tine de nivelul de iritare al nasului – acest reflex are loc de cat ori este nevoie pentru a scapa de factorul declansator. Se poate intampla sa stranuti si de 10-20 de ori in continuu!

2. Atunci cand stranuti, stii bine ca microbii se raspandesc in jur, insa ai fi ghicit ca ei pot parcurge si o distanta de 9 metri? Aceasta inseamna ca nu prea avem sanse sa nu luam si noi raceala, daca ne aflam intr-o incapere cu o persoana racita.

3. Viteza unui stranut poate depasi chiar si 100 de kilometri pe ora, adauga Dr. Wood, si elibereaza in aer aproximativ 100 de mii de microbi.

4. Nu doar racelile, praful si alti alergeni ne provoaca stranutul, ci chiar si soarele sau orice alta sursa puternica de lumina. 25% dintre oameni stranuta atunci cand sunt expusi la acest factor si nici pana astazi nu s-a gasit o explicatie pentru acest fenomen bizar. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stranutul ar putea fi cauzat de o intersectare a cailor neuronale atunci cand creierul primeste mesajul sa micsoreze pupilele.

De ce se urează „Sănătate” când cineva strănută?

5. Stiai de ce spunem „Sanatate” atunci cand stranutam? Exista o legenda urbana care spune ca inima ti se opreste timp de o secunda, atunci cand stranuti, insa acest mit a fost demontat de oamenii de stiinta. S-ar putea intampla doar daca ai pulsul foarte mic, insa sansele sunt minime.

„Teama de a nu i se intampla ceva rau, ba chiar moartea, celui ce stranuta, a făcut sa se recurga, la popoarele civilizate, la cunoscuta urare ce se adresează in asemenea imprejurare: „Doamne-ajuta!”, „Sa-ti fie de bine!”, „Sanatate!”, etc, cum se obișnuiește la noi”, scria I.-Aurel Candrea, intr-o lucrare despre medicina magica publicata prima dată an 1944.

6. Sexul poate declansa stranutul, iar acest lucru se intampla mai des decat credem. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stranutul se declanseaza pe acest fond ca rezultat al stimularii sistemului nervos parasimpatic in momentul incheierii actului sexual.

7. Ti s-a intamplat probabil sa fii intr-un loc unde trebuia pastrata linistea si sa te abtii de la a stranuta. Ei bine, cercetatorii spun ca este mai bine sa nu te abtii. Desi sunt foarte rare cazurile, un stranut puternic tinut in frau poate sa cauzeze chiar si spargerea unor vase de sange la nivelul creierului. Suna infricosator, nu-i asa? Data viitoare vei sti sa nu te mai abtii!

8. Smulgerea firelor de par de la nivelul sprancenelor declanseaza, la majoritatea oamenilor, senzatia de stranut. Acest lucru se intampla datorita legaturilor nervoase de la nivelul nasului, asociate cailor nazale, iar senzatia este similara cu iritatia pe care o provoaca alergenii din mediul inconjurator.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel