Sari la conținut

Cele mai toxice 6 alimente pentru sănătatea creierului. Iată cu ce le puteți înlocui

Cele mai toxice 6 alimente pentru sănătatea creierului. Iată cu ce le puteți înlocui

Potrivit cercetărilor, aceste șase elemente fac toate lucrurile greșite pentru creierul tău, inclusiv creșterea riscului de boală Alzheimer. Indiferent dacă mergeți la restaurant, cumprați mâncarea gata pregătită sau o gătiți de la zero, creierul dvs. lucrează din greu pentru a vă menține roțile în rotație.

Unele alimente, totuși, vă pot submina funcția mentală, ducând în cele din urmă la o memorie și abilități cognitive slabe. Arată-ți creierului puțină dragoste evitând cele mai proaste alimente pentru sănătatea creierului conform științei, mai jos.

Cele mai toxice 6 alimente: Cerealele rafinate

Deși cerealele furnizează combustibil (adică glucoză) pentru creierul nostru, nu toate cerealele sunt egale. Cerealele rafinate precum cele din pâinea albă, făina și pastele contribuie la declinul cognitiv prin creșterea inflamației, potrivit unui articol din 2018.

Potrivit unui alt studiu, ele reduc, de asemenea, factorul neurotrofic derivat din creier, o moleculă importantă implicată în memorie.

În schimb, mănâncă asta: oferă creierului tău energie de înaltă calitate, densă în nutrienți, mâncând cereale integrale precum quinoa sau orz.

Carnea procesata

Un studiu din 2017 a constatat că dietele bogate în carne procesată și roșie promovează inflamația, creând configurația perfectă pentru tulburările cognitive și bolile neurodegenerative. Gândiți-vă la hot dog, slănină și mezeluri.

În schimb, mănâncă asta: în timp ce un sendviș cu bacon ocazional nu va strica, încearcă să alegi mai multe cărnuri slabe, cum ar fi pieptul de pui fără piele sau peștele copt.

Produse de patiserie ambalate

Produsele de panificație comerciale, așa cum se arată în acest studiu din 2018, sunt pline cu făină albă rafinată și zaharuri adăugate, care contribuie la disfuncția cognitivă din cauza inflamației. Ele conțin, de asemenea, compuși numiți produse finale de glicație avansată, sau AGE, care accelerează îmbătrânirea și declinul cognitiv.

În schimb, mănâncă asta: prepară un lot de batoane de migdale cu cireșe pentru o gustare rapidă, prietenoasă pentru călătorii.

Cele mai toxice 6 alimente: Sucurile dulci

Dincolo de potențialele carii și creșterea nedorită în greutate, sucurile cu zahăr pot contribui și la declinul cognitiv. Potrivit unui studiu din 2019, consumul frecvent de băuturi dulci poate crește glicemia, inflamația și stresul oxidativ. Iar toate acestea afectează capacitatea celulelor nervoase de a comunica.

În schimb, bea asta: când îți este poftă de ceva spumant, bea apă minerală.

Mâncarea prajită

E vorba, bineînțeles, de mâncarea de tip fast-food. Datorită procesului de prăjire, mâncărurile prăjite precum rondele de ceapă și cartofii prăjiți sunt pline de AGE, arată cercetările. Mâncarea prăjită este, de asemenea, plină de grăsimi saturate, care studiile leagă colesterolul ridicat și inflamația, doi mari factori de risc pentru boala Alzheimer.

În schimb, mănâncă asta: schimbă mâncarea prăjită cu un fel de mâncare copt, cum ar fi aceste aripioare de pui la cuptor. Mâncărurile la abur, la fiert și la grătar sunt, de asemenea, opțiuni excelente.

Cele mai toxice 6 alimente: Alimentele bogate în sare

O dietă bogată în sare  poate duce la hipertensiune arterială, îngreunând circulația sângelui către creier. Acest lucru poate duce la declin cognitiv și demență, potrivit unui studiu din 2014. Mâncărurile procesate și fast-food-urile sunt infractori majori, dar sarea obișnuită de masă este la fel de vinovată.

În schimb, mănâncă asta: Renunțând la chestiile procesate, vei evita și consumul unei cantități considerabile de sare. Utilizați condimente și ierburi proaspete pentru a vă aroma mesele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel