Sari la conținut

Cele patru diete care reduc riscul de a muri tânăr. Dezvăluirile oamenilor de știință

Cele patru diete care reduc riscul de a muri tânăr. Foarte mulți oameni încep noul an cu intenția de a face îmbunătățiri mari și semnificante în modul de viață. Iar pentru cei mai mulți, asta presupune adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Dar ce înseamnă de fapt un stil de viață „mai sănătos”, ce presupune mâncarea sănătoasă și ce diete merită de fapt urmate? Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în forma noastră fizică, sănătatea mintală și cât timp trăim.

Cercetătorii din China au descoperit care sunt cele mai bune patru diete care ajută la menținerea funcționării optime a organismului.

În noul studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, cercetătorii au urmărit peste 100.000 de bărbați și femei de la vârsta de 50 de ani pentru a vedea modul în care dieta a influențat longevitatea.

Toți participanții au urmat una dintre cele patru diete – toate acestea au ajutat oamenii să trăiască mai mult prin scăderea riscului de a dezvolta mai multe boli. Cercetătorii au concluzionat că „modele multiple de alimentație sănătoasă pot fi adaptate tradițiilor și preferințelor alimentare individuale”.

Diete care reduc riscul de moarte prematură: 1. Indicele alimentației sănătoase

Indicele de alimentație sănătoasă este o măsură a calității generale a dietei cuiva. Este un sistem bazat pe puncte care este punctat dintr-un posibil 100. Punctele sunt atribuite în funcție de cantitatea de cereale, legume, fructe, lapte, carne, calorii, grăsimi, grăsimi saturate, colesterol, sodiu și varietatea care se găsește într-o dietă.

O dietă cu un scor mai mare de 80 este considerată sănătoasă. Cei care au urmat dieta și au folosit indicele de alimentație sănătoasă pentru a-și urmări alimentele au fost mai puțin probabil să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a bolilor respiratorii, a constatat cercetarea.

2. Dieta mediteraneană

O dietă mediteraneană este bogată în alimente bune pentru tine și săracă în alimente „obraznice”, cum ar fi cele cu un conținut ridicat de zahăr.

NHS explică: „Dieta mediteraneană variază în funcție de țară și regiune, deci are o serie de definiții. Dar, în general, este bogată în legume, fructe, leguminoase, nuci, fasole, cereale, cereale, pește și grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline. De obicei include un aport redus de carne și lactate.”

Oamenii de știință au descoperit că cei care au preferă dieta mediteraneană au, de asemenea, mai puține șanse de a muri de boli cardiovasculare, cancer și boli respiratorii. Erau, de asemenea, mai puțin probabil să moară din cauza bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența.

Diete care reduc riscul de moarte prematură: 3. Dieta pe bază de plante

O dietă pe bază de plante, uneori numită dietă vegană, constă exclusiv din fasole, cereale, fructe, nuci, semințe și legume. Cu toate acestea, există mulți înlocuitori care pot fi utilizați în locul ingredientelor de origine animală.

De exemplu, laptele de vacă poate fi înlocuit cu lapte de soia, iar margarina vegană este o alternativă excelentă la unt. Cercetarea a constatat că cei care țineau o dietă vegană aveau mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și bolilor respiratorii, în comparație cu cei care nu au urmat dieta.

4. Indicele alternativ de alimentație sănătoasă

Dieta alternativă pentru alimentația sănătoasă atribuie evaluări alimentelor și nutrienților care predică bolile cronice. Cei care urmează dietă ar mânca o varietate de alimente, inclusiv legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci, semințe, carne slabă, fructe de mare, ouă, lapte, iaurt și brânză. Acestea ar limita alimentele care au un conținut scăzut de vitamine și minerale și ar evita alimentele cu adaos de zahăr.

Cei care au urmat dieta alternativă cu indice de alimentație sănătoasă au fost mai puțin probabil să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a bolilor respiratorii, a constatat cercetarea. De asemenea, au fost mai puțin probabil să moară din cauza bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența, au descoperit experții.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel