Din cuprinsul articolului
Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” are, începând de marţi, un Centru de cardiologie modern, cu o investiţie de peste 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuţii private ale sponsorilor.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, ideea realizării unui Centru de cardiologie separat, în curtea Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, a apărut în perioada stării de alertă generate de pandemia COVID-19, când restricţiile impuse au îngreunat accesul pacienţilor la servicii medicale.
„În curtea spitalului exista o clădire care stătea neutilizată, starea sa generală lăsând mult de dorit. Sprijinul susţinut primit din partea sponsorilor privaţi – în majoritate oameni de afaceri de origine turcă – a permis transformarea radicală a spaţiului existent într-un centru medical perfect funcţional, care a început deja să trateze pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. (…)
Au fost instalate circuite electrice noi, special gândite pentru clinică, a fost montat un sistem modern de climatizare, au fost înlocuite instalaţiile sanitare.
S-au montat uşi speciale, ignifuge, la standardele impuse de spitalele moderne, care să permită trecerea tărgilor, scaunelor cu rotile şi a paturilor.
Pe podea a fost aplicat un linoleum special, antibacterian, iar pe pereţi – tapet PVC”, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Totodată, clădirea beneficiază de grupuri sanitare noi, iar intrările ambulatoriului sunt dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.
Pacientul va beneficia de toate investigațiile într-o singură zi
Centrul de cardiologie dispune de cabinete medicale de consultaţii, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, cabinet pentru ecografie cardiacă transesofagiană.
Pacienţii sunt întâmpinaţi de personal specializat în zona de recepţie, conform listelor de programare, iar formele de înregistrare se completează într-un cabinet de registratură medicală.
După aceşti paşi preliminari, pacienţii sunt îndrumaţi către serviciul solicitat.
De asemenea, toate investigaţiile pot fi efectuate într-o singură zi, în urma unei evaluări iniţiale, iar pacientul primeşte concluziile medicale şi planul de tratament pe loc.
Investigațiile realizate în cadrul Centrului de cardiologie
În cadrul Centrului de cardiologie se realizează investigaţii referitoare la:
- bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu hipertensiune, aritmii, insuficienţă cardiacă, boală cardiacă ischemică (consultaţii, EKG, monitorizări ambulatorii ale tensiunii arteriale şi de EKG, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană 2D şi 3D, test de efort, măsurarea vitezei undei de puls),
- bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu tratamente oncologice care trebuie supravegheaţi pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor.
- Pe tot parcursul chimioterapiei se realizează evaluarea ecografică cu tehnici speciale – 3D şi de deformare miocardică – conform ghidurilor internaţionale.
Actele necesare
Pacienţii se pot prezenta la Centrul de cardiologie „Theodor Burghele” cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi după o programare prealabilă la numerele de telefon 0787.600.300 sau 021.410.69.10/interior 260 ori printr-un e-mail la adresa [email protected].
„Este o mare bucurie ca medic, ca manager interimar, ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în acest spital să particip la acest eveniment. Este un proiect care s-a desfăşurat cu multe eforturi, mult timp sacrificat”, a declarat managerul Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, Traian Constantin, la evenimentul de inaugurare.
Proiecte viitoare
Coordonatorul Centrului de cardiologie, Turkeş Ablachim, a spus că alte proiecte viitoare vizează realizarea unui laborator de angiografie intervenţională, a unui laborator de electrofiziologie, dotarea cu un RMN cardiac, dar şi amenajarea ambulatoriului de urologie.
„S-a conturat nevoia foarte mare de a realiza un centru ambulatoriu cu servicii medicale în ambulatoriu, cu circuite separate, cu condiţii de siguranţă pentru pacienţi. (…)
Ne dorim ca în viitorul apropiat să reuşim realizarea unui laborator de angiografie intervenţională atât de necesar pentru pacienţii cardiologici, un laborator de electrofiziologie. (…)
Poate vom reuşi să completăm întreaga gamă de investigaţii cardiologice cu un RMN cardiac. (…) În curând dorim să aplicăm la realizarea unui proiect de amenajare a ambulatoriului de urologie”, a declarat medicul.
Sistemul de programare funcționează foarte bine
Şeful Clinicii de Urologie, Viorel Jinga, a afirmat că sistemul de programare este unul foarte bun.
„Ca rector al universităţii sunt bucuros pentru că aici se poate face pregătirea studenţilor şi mai ales a rezidenţilor în condiţii foarte bune şi vor avea ce învăţa. În plus, cercetarea, un alt element al nostru, al universităţii, va fi foarte bine făcută aici pentru pacienţi şi pacienţii sunt foarte mulţi”, a spus medicul.
„În plus, în spate este un parc şi Primăria Capitalei a declanşat competiţie de bugetare participativă şi am reuşit să câştigăm un proiect astfel că probabil în ianuarie – februarie parcul va arăta cu totul altfel, obţinând premiul pus în joc de Primăria Capitalei de 500.000 lei. S-a făcut deja şi proiectul. Vom avea un parc cu totul deosebit. Vor fi şi alte proiecte prin această bugetare participativă a primăriei şi ne vom înscrie din nou”, a mai arătat Jinga.
Prof. dr. Adriana Ilieşiu, şefa Clinicii de Cardiologie, a susţinut că ideea creării centrului este una foarte importantă având în vedere frecvenţa bolilor cardiovasculare.
„Pe de altă parte, bolnavii trebuie să fie diagnosticaţi, trebuie urmăriţi iar spitalele trebuie să fie degrevate de cazurile care nu sunt foarte grave. (…) Avem toate premisele ca aceste centru să fie unul de excelenţă”, a spus medicul.