Sari la conținut

Cinci metode simple și eficiente prin care vă mențineți ficatul sănătos

ficat uman

Ficatul este considerat “motorul” organismului datorita capacitatii sale de a coordona si indeplini aproximativ 500 de functii vitale la nivelul intregului corp. Dintre acestea, una dintre cele mai importante este detoxifierea si eliminarea substantelor daunatoare acumulate in organism.

Iată cinci metode naturale prin care vă mențineți ficatul sănătos:

  1. Beți apă cu lămâie

Începeți-vă ziua cu un pahar cu apă în care stoarceți jumătate de lămâie. Lămâia ajută la eliminarea toxinelor și stimulează producerea bilei.

  1. Mâncați alimente bogate în antioxidanți

Contaţi pe mecanismele naturale de detoxifiere cum ar fi broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles şi produsele din soia. Nutrienţii care îmbunătăţesc sistemul nostru imunitar sunt: vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, zinc şi magneziu. Aceste substanţe nutritive sunt puternic antioxidante, capabile să oprească radicalii liberi care afectează ţesuturile.

  1. Bazați-vă pe plantele amare

Anghinarea, cicoarea, sparanghelul sunt un adevărat balsam pentru ficat şi ar trebui să primeze în hrana dumneavoastră. De asemenea, de folos pot fi ţelina, varza, lăptuca, pătrunjelul, sfecla roşie, ridichea neagră, merele, prunele şi strugurii. Acestea au proprietăţi hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare şi stimulează funcţia ficatului.

  1. Consumaţi din plin alimente care conţin acid folic (spanac, ştevie, fasole, mazăre,linte, gălbenuş de ou),flavonoide (struguri roşii, mure negre, cireşe negre, coacăze negre, prune), magneziu (spanac, fasole, grâu, busuioc, pătrunjel, nuci, migdale), fier, sulfat de seleniu şi vitamine din complexul B: 2,3,6 si 12, deoarece toxicitatea în organism poate fi cauzată de deficienţa de nutrienţi de care ficatul are nevoie pentru detoxifiere. Bazaţi-vă pe salate, fasole, sucuri proaspete, cartofi gătiţi cu puţin ulei de măsline, nuci, seminţe, iaurt.
  1. Evitaţi excesul de sare şi zahăr

Folosiţi, în schimb, ierburi proaspete, piper, ardei iute şi suc de lămâie pentru a intensifica aroma alimentelor. Prea mult zahăr nu este sănătos pentru nimeni, dar îi afectează cu atât mai mult pe cei cu un sistem imunitar deficitar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel