luni, iunie 21, 2021

Cafea aromată… Ritualul zilnic al cafelei poate avea mai multe beneficii decât aţi crede. Medicii recomandă una-două ceşti pe zi, la filtru sau espressor. Cea la ibric creşte colesterolul.

1.

Reduce riscul de Alzheimer

Ultimul studiu al “University of South Florida” a arătat că bolnavii care sufereau de demenţă incipientă beau doze cu 51% mai mici decât cei sănătoşi. Cafeaua conţine antioxidanţi ce previn distrugerea structurilor creierului.

2. Reduce riscul de diabet

“Este beneficiul cel mai bine dovedit. Printre ipoteze se numără efectul de intensificare a metabolismului şi conţinutul de substanţe ce controlează glicemia”, spune medicul Eduard Adamescu.

3. Combate migrenele

Pentru că are efect vasodilatator, o cafea este utilă în tratarea durerilor

de cap minore.

4. Stimulează tranzitul

Conţine fibre solubile şi are efect laxativ, reducând astfel riscul de cancer de colon, asociat cu constipaţia.

5. Creşte rezistenţa la efort

Nivelul de cofeină dintr-o ceaşcă de cafea creşte ritmul inimii şi este suficient ca să îmbunătăţească viteza de reacţie, în timp ce cantităţi mai mari determină o mai bună rezistenţă la efort.

Au contraindicaţii la cafea bolnavii care suferă de hepatită, ciroză, ulcer, gută, nevroză, hipertensiune arterială ne controlată cu tratament şi enterocolită.

De asemenea, cafeaua nu este recomandată

copiilor, adolescenţilor sau femeilor la menopauză, pentru că favorizează apariţia osteoporozei. “Femeile însărcinate care obişnuiau să consume mari cantităţi de cafea pot bea o ceaşcă pe zi, mai ales în ultimul trimestru de sarcină”, conchide nutriţionistul Eduard Adamescu.

Ultimele stiri

Parteneri