Sari la conținut

Cinci semne subtile ale traumei pe care mulți le trec cu vederea. De la insomnie, la perfecționism sau evitarea anumitor situații

trauma
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cinci semne subtile ale traumei pe care mulți le trec cu vederea. De la insomnie, la perfecționism sau evitarea anumitor situații

Cinci semne subtile ale traumei pe care mulți le trec cu vederea. De la insomnie, la perfecționism sau evitarea anumitor situații. Trauma poate să-și lase amprenta în moduri neașteptate, uneori fără să ne dăm seama.

Funcționăm normal, sau așa ni se pare nouă, trăim într-o aparentă stare de sănătate, relaționăm satisfăcător cu cei din jur, nici nu suntem cei mai sociabili, dar nici nu ne ascundem într-o peșteră.

Și, cu toate acestea, ceva nu merge. Ceva nu ne lasă să fim împliniți, mulțumiți, mândri, ceva nu ne dă voie să fim pe deplin fericiți. Există o umbră care se regăsesște în orice mic sau mare eveniment din viața noastră. O umbră care ne șoptește că undeva ceva nu e în regulă cu noi și că trebuie să ne vindecăm.

Truama emoțională
Sursă foto: Getty Images

Semne care indica trauma despre care nu știai că sunt semne

Există semne și simptome care adesea sunt trecute cu vederea, dar care ar putea indica existența unei traume subiacente,

În cele ce urmează vom explora cinci semne aparent nevinovate, dar care ne pot ajuta în procesul de vindecare.

  • Insomnie aparentă

Dificultățile în a adormi sau a rămâne în somn pot fi mai mult decât o problemă de rutină. Aceasta ar putea fi o modalitate subconștientă de a evita coșmarurile sau amintirile neplăcute asociate cu evenimentele traumatice.

  • Evitarea anumitor locuri sau situații

Dacă cineva evită constant anumite locuri sau situații, ar putea fi un semn al unei traume trecute. Această evitare poate fi o modalitate de a gestiona anxietatea sau amintirile neplăcute.

  • Tulburări de alimentație neobișnuite:

Schimbări bruște în obiceiurile alimentare, cum ar fi supraalimentarea sau subalimentarea, pot indica o relație complexă cu traumele trecute. Aceste comportamente pot servi ca modalități de a controla emoțiile asociate cu traumele.

trauma emotionala
Sursă foto: Getty Images
  • Perfecționism excesiv

Căutarea obsesivă a perfecțiunii poate fi un mecanism de apărare împotriva unui trecut dureros. Persoanele traumatizate pot simți nevoia de a controla totul în jurul lor pentru a evita sentimentele de vulnerabilitate.

  • Dificultăți în menținerea relațiilor personale

Problemele de încredere sau evitarea apropierea emoțională pot fi semne ale unei traume nedezvăluite. Traumele pot afecta modul în care cineva se conectează și interacționează cu ceilalți.

Este important să ne amintim că fiecare individ gestionează traumele în moduri diferite, iar aceste semne pot varia.

Înțelegerea și recunoașterea acestor semnale subtile pot fi primii pași către vindecare și susținere. Consultarea unui specialist în sănătate mentală poate oferi ghidare și sprijin în procesul de recuperare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel