Ciocolata, beneficii nebănuite pentru sănătate. Mihaela Bilic ne spune cum ne putem bucura de acest desert delicios, fără să ne îngrășăm

Ciocolata, beneficii nebănuite pentru sănătate. Mihaela Bilic ne spune cum ne putem bucura de acest desert delicios, fără să ne îngrășăm.

Potrivit reputatului nutriționist Mihaela Bilic, cel mai delicios desert pentru serile lungi de iarnă este ciocolata caldă. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic explică care sunt beneficiile nebănuite ale ciocolatei pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: Sirop magic pentru tusea seacă. Lidia Fecioru: E f...

Ciocolata, beneficii nebănuite pentru sănătate

„Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă. Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid- tableta de ciocolată pe care o știm astăzi- este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția.

Te-ar mai interesa: O zodie este atenționată. Numerolog: Fiţi rezisten...

Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante.

Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.

Mihaela Bilic ne spune cum ne putem bucura de acest desert delicios, fără să ne îngrășăm

Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut (IG=25). Cat despre calorii nu merită numărate, atâta timp cat porția corectă înseamnă 30g (2-3 pătrățele). Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Cum facem să mai reducem din această densitate calorică?

Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.

Te-ar mai interesa: ”Noul Nostradamus” susține că al Treilea Război Mo...

Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte- laptele înseamnă 87% apă. Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid.

În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- orice combinație vă face plăcere, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac… S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată- plăcere diluată, nevinovată și garantată!”, a explicat Mihaela Bilic.