miercuri, ianuarie 26, 2022

Ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, poate avea beneficii nebănuite asupra sănătății, susține un expert în nutriție. Aceasta este bogată în antioxidanți și o multitudine de alte substanțe miraculoase pentru organism, fiind esențială pentru combaterea multor afecțiuni. Câtă ciocolată neagră ar trebui să consumi pentru a beneficia de efectele uimitoare?

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, susține că ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, este un superaliment. Aceasta este bogată în antioxidanți, polifenoli, minerale și alte substanțe esențiale, ceea ce o face să fie un adevărat medicament pentru organism.

Iată cum ar trebui să o consumi, potrivit medicului nutriționist, pentru a profita de toate efectele pozitive!

Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conţin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre şi 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte şi alte mirodenii, ia naştere ciocolata?   Însă nu macronutrienţii dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant şi alcaloizi cu efect stimulant.

Te-ar mai interesa: Pfizer și BioNTech lansează primul studiu al unei ...

Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă ieşită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao? Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao conţine de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi are un efect antioxidant identic cu o ceaşcă de ceai verde corect infuzat?? Iar când spui “antioxidant”, spui protecţie împotriva bolilor şi a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer şi a incidenţei bolilor cardiovasculare?   Şi asta nu e tot!

Ciocolata are efecte psiho-stimulante şi tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim: -cantităţi mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esenţiale pentru funcţionarea sistemului nervos. -fenilalanină şi feniletilamină, substanţe care ne fac să ne simţim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor şi acţionează similar unui antidepresiv; -anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali şi produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă şi euforie.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului pancreatic: două părți ale c...

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de linişte şi relaxare, dar în acelaşi timp trezeşte simţurile, are proprietăţi tonice şi dinamizante, adică este un afrodisiac?

Cu o porţie de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanţe esenţiale pentru starea lui de bine- câteva pătrăţele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău şi ne fac să vedem viaţa în roz?   P. S. Pentru cei care vor să ştie câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la aşa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, afirmă Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai interesa: Doctor în neuroștiințe: Cum ne putem antrena minte...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private