Sari la conținut

Ciolacu, mesaj dur: „Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat AZILELE GROAZEI”

Marcel Ciolacu
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Marcel Ciolacu

O ședință de urgență a fost convocată astăzi, 9 iulie 2023, de Marcel Ciolacu, premierul României, în legătură cu scandalul de la „azilele groazei”. Acesta cere sprijin bisericilor, dar şi către ONG-urile care activează în domeniul social.

Marcel Ciolacu: Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat AZILELE GROAZEI

În urmă cu puțin timp, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu mai mulți miniștri și reprezentanții unor instituții. Șeful guvernului i-a chemat la discuții despre situația de la căminele din Ilfov, acolo unde procurorii au identificat grupări infracționale organizate care exploatau și maltratau persoanele vârstnice și cu dizabilități.

Întâlnirea de la Palatul Victoria vine după ce procurorii DIICOT au demarat o anchetă la trei centre de asistență din Voluntari și Afumați pentru tratamentele inumane la care erau supuși beneficiarii acestora.

Citeste si:

„Toleranţă zero faţă de cei care au jefuit aceste persoane”

Am fost informat că toţi cei preluaţi au fost repartizaţi, fie în alte centre de îngrijire, fie în spitale. E o situaţie temporară. Săptămâna viitoare, persoanele acestea vor fi transferate în centre de specialitate, pentru a beneficia de toate îngrijirile de care au nevoie.

Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei. Faptul că a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt şi inept. Acesta este adevărul.

Cred că nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva. La fel, să vedem funcţionari publici complici, care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloşi.

Am discutat azi cu colegii din guvern şi avem trei priorităţi.

În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice sau cu dizabilităţi, de stat sau private, trebuie controlate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi foarte scurt. O săptămână, sub coordonarea autorităţilor.

Solicit autorităţilor toleranţă zero faţă de cei care au jefuit aceste persoane. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat bunurile, casele, pensiile. Complexitatea infracţiunilor depăşeşte imaginaţia noastră. Am stabilit cu ministrul Justiţiei ca soluţionarea acestor cauze să fie o prioritate.

Fac apel către toate cultele din România. În primul rând, către Biserica Ortodoxă. Dar şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dvs.

Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane, pe care ei nu îi pot numi oameni.

Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toţi reprezentanţii cultelor şi cu ONG-urile, pentru acorduri privind implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia.

Să nu mai existe portiţe pentru nimeni. Cine nu îşi face treaba, să răspundă. Cine nu înţelege să îşi facă treaba, să plece acasă. Vreau un sistem coerent, cu reguli clare, în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane. Sunt ferm convins că în viitoarea sesiune parlamentară, împreună cu toţi partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens”, a declarat Marcel Ciolacu.

Amintim că mai multe persoane sunt reținute în dosarul „Azilele groazei”, inclusiv Ștefan Godei, cel care a pus la cale afacerea cu azilele pentru persoanele vârstnice. Potrivit procurorilor DIICOT, acesta a câștigat de la stat peste 3,7 milioane de lei în mai puțin de doi ani. O mare parte din bani el o cheltuia pe distracții, în timp ce bătrânii erau ținuți și tratați ca în lagărele de concentrare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.