vineri, august 19, 2022

Ciuhodaru: Atenție la înțepăturile de țânțari! Pot fi letale. Virusul West Nile amenință din nou România. Cum ne protejăm. 

Deși s-au făcut dezinsecții, în marile orașe, pericolul la care suntem expuși din cauza țânțarilor nu trebuie neglijat.

În acest sens, dr. Tudor Ciuhodaru a făcut o listă cu semnele la care trebuie să fim atenți în cazul în care ne-au înțepat țânțari, dar și când trebuie să ne prezentăm la camera de gardă.

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

”Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital.

Când trebuie să mergem la urgență

Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari.

Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

Te-ar mai interesa: Metoda egipteană: secretul care te ajută să dormi ...

2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.

3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.

4. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

Cum putem preveni

5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea tânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook, potrivit dcmedical.ro.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

Cum se poate transmite virusul

1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.

2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!

3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.

4. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile

5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.

6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.

7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

10. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”, a mai scris medicul.

West Nile amenință iar România

Potrivit INSP, virusul West Nile amenință din nou România, așa că trebuie să aveți mare grijă și să vă protejați de țânțari.

„Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar”, a explicat INSP într-o postare pe pagina de Facebook.

Virusul West Nile (WNV) este principala cauză a bolilor transmise de țânțari în Statele Unite continentale.  Acesta se transmite cel mai frecvent la oameni prin mușcătura unui țânțar infectat.

Cazurile de WNV apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până toamna. Nu există vaccinuri pentru a preveni sau medicamente pentru a trata WNV la oameni.

Din fericire, majoritatea persoanelor infectate cu VNO nu se simt rău. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră și alte simptome. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă, uneori fatală.

Vă puteți reduce riscul de infectare cu WNV prin utilizarea de repelenți împotriva insectelor și purtarea de cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a preveni înțepăturile de țânțari, potrivit CDC, notează dcmedical.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private