CNAS : Cardul naţional de sănătate obligatoriu de la 1 septembrie

CNAS : Cardul naţional de sănătate obligatoriu de la 1 septembrie
CNAS : Cardul naţional de sănătate obligatoriu de la 1 septembrie

S-au pierdut şirurile amânării obligativităţii cardului de sănătate, dar iată, că s-a ajuns la un consens. De la 1 septembrie toţi asiguraţii sunt obligaţi să îşi folosească cardurile

Servicile decontate se adresează pacienţilor de peste 18 ani, care au primit cardul naţional de sănătate.

“Opoziția nu își mai amintește de lungul șir de președinți ai CNAS și miniștri PDL — PNL ai sănătății care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate și probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenței lor. De asemenea, dacă i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat că de astăzi rulează spotul TV care anunță că de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu sau măcar declarația președintelui CNAS pe această temă și nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferință de presă”, susține CNAS în comunicatul, citează Agerpres.

La rândul său, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, subliniază că a venit momentul ca acest card să funcționeze așa cum a fost el gândit. “Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguraților la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare și decontare a serviciilor din sistem”, explică Ciurchea, citat în comunicatul de presă, informează Agerpres.

Ce fac asiguraţii care nu au primit cardurile?

Asiguraţii care din diferite motive nu au primit cardurile de sănătate, trebuie să le ridice de la sediul Casei de Asigurări Bucureşti sau dacă nu le-a fost tipărit să ceară o adeverinţă prin care să facă dovada de asigurat. CNAS informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie excepție făcând asigurații pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceștia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare și decontare, până când cardul lor va fi tipărit și transmis prin poștă.

În prezent, conform sursei citate, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300 de mii de carduri care așteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asigurați.

De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverințe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat și pentru asigurații care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate.

Sursa – Agerpres

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook