Sari la conținut

Cocktailul de fructe care reduce tensiunea arterială la fel de bine ca medicaţia pentru HTA

alimente pentru sănătatea inimii
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Fructe benefice pentru inimă

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru mai multe boli serioase, precum atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale. 

Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90, chiar dacă este de 150/95 și mai ales dacă există crize periodice, trebuie luate medicamente.

În hipertensiunea arterială de gradul I, tensiunea arterială se situează în intervalul 140/90 – 160/99. Hipertensiunea arterială de gradul doi se caracterizează printr-o presiune de 160/100 – 180/109, iar de gradul trei – 180/110 și mai mult.

Valorile ale tensiunii arteriale considerate periculoase

  • Tensiune normală: 120-129 / 80-84;
  • tensiune arterială ridicată în stadiul 1: 130-139 / 85-89 (aceștia sunt deja indicatori de hipertensiune arterială);
  • tensiune arterială ridicată în stadiul 2: 140 și peste / 90 și peste;
  • criză hipertensivă: peste 180 / peste 120 – consultați imediat un medic, aveți hipertensiune arterială severă.

 

Cum poţi să reduci valorile tensiunii arteriale fără pastile

În cazurile mai uşoare de hipertensiune arterială, o alimentaţie sănătoasă poate reduce dependenţa de medicamente. De pildă, unele fructe au certe proprietăţi terapeutice pentru bolnavii diagnosticaţi cu HTA.

Un cocktail de struguri, mere şi fructe de pădure reprezintă cea mai bună alternativă sănătoasă la terapia medicamentoasă sau poate fi folosit ca adjuvant, potrivit cercetărilor francezi citaţi de portalul The Health Site.

Aceştia au făcut un studiu în care au inclus 13 tipuri de sucuri de fructe. În principal, mixul de fructe s-a axat în proporţie de 60% pe struguri, la care au fost adăugate afine, mure, coacăze, agrişe, merişoare sau fructe de aronia.

Specialiştii au argumentat prin faptul că aceste fructe au cel mai mare conţinut de polifenoli şi antocianine, antioxidanţii care protejează inima şi menţin elasticitatea vaselor de sânge.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel