miercuri, iunie 29, 2022

Sacrificarea propriilor nevoi pentru cealaltă persoană într-o relație codependentă poate duce la un comportament disfuncțional sau chiar abuziv. Dar există modalități de a face schimbări și de a cultiva relații mai sănătoase.

Ce este codependența?

Este firesc să dorești ce este mai bun pentru o persoană dragă și să îi oferi sprijin în momentul în care are nevoie. Cu toate acestea, atunci când este dusă la extrem, dorința de a avea grijă de o altă persoană poate deveni de fapt dăunătoare atât pentru tine, cât și pentru celălalt individ.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

Codependența, cunoscută și sub denumirea de dependență de relație, are loc atunci când o persoană crede că este treaba lui să „salveze” o altă persoană, satisfăcându-și toate nevoile. O persoană codependentă își construiește identitatea în jurul acestui scop și își asumă un rol de sacrificiu de sine în relație.

Codependența este adesea folosită pentru a descrie o persoană care permite dependența partenerului lor, acoperind problemele dependentului sau ferindu-le de consecințe. Cu toate acestea, poate lua multe forme diferite, în funcție de relație. De exemplu, dacă sunteți codependent, s-ar putea să vă asumați responsabilități excesive în gospodărie, să nu reușiți să vă reprezentați sau să puneți capăt altor prietenii doar pentru a menține aprobarea partenerului. Această dinamică nesănătoasă nu se limitează la relațiile romantice. De asemenea, puteți avea o relație de codependență cu un membru al familiei sau cu un prieten.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 iunie: Ce zodii au un final de lună de...

Codependența poate avea consecințe atât pentru persoana codependentă, cât și pentru persoana iubită. Relația are potențialul de a deveni unilaterală sau distructivă. S-ar putea să vă simțiți frustrați, resentiți sau stresați atunci când vă neglijați propriile nevoi și le acordați prioritate pe cele ale partenerului. S-ar putea chiar să te trezești că tolerează abuzul fizic, sexual sau emoțional. Și când o relație eșuează sau trece printr-o perioadă dificilă, s-ar putea să experimentezi o pierdere a valorii de sine, deoarece identitatea ta este atât de legată de partenerul tău.

Te-ar mai interesa: Cancer pulmonar: Semnele precoce care trebuie să t...

Semne de codependență

Profesioniștii în sănătate mintală nu au dezvoltat un set universal de criterii de diagnostic pentru codependență. Cu toate acestea, există câteva semne general acceptate de luat în considerare.

 • Lipsa de satisfacție sau de scop în viață în afara relației.
 • Tendința de a suporta comportamentul dăunător al partenerului.
 • Idealizarea partenerului.
 • Permiterea alegerilor și comportamentului slab al partenerului.
 • Controlul comportamentului.
 • Vinovăție atunci când nu răspundeți la nevoile și dorințele partenerului
 • Inhibarea dorinței de a afirma nevoile, dorințele și pozițiile morale din cauza fricii de conflict
 • Asumarea de vină nejustificată.
 • Asumarea de prea multă responsabilitate.
 • Preocuparea pentru gândurile sau sentimentele celeilalte persoane.

Cauzele codependentei

Dependența de relații poate fi adesea urmărită din experiențele trecute. Dinamica familiei trecute are un efect de durată asupra noastră a tuturor, chiar dacă acele efecte trec neobservate. În mod similar, relația pe care ai avut-o cu părintele sau îngrijitorul tău în timpul copilăriei poate influența și comportamentul tău ca adult.

Te-ar mai interesa: Iată ce PIETRE și CRISTALE ne ajută să slăbim...

Schimbarea comportamentului nesănătos într-o relație codependentă

Într-o relație codependentă, ambii oameni pot cădea în modele comportamentale care întăresc o dinamică unilaterală. În esență, o persoană este întotdeauna altruistă, în timp ce cealaltă se obișnuiește să fie lasată.

Este posibil să ajustați această dinamică modificându-vă comportamentul codependent. Drumul către un stil de viață mai independent presupune:

 • Să știi diferența dintre a-ți controla și a-ți susține partenerul.
 • Separarea intereselor și obiectivelor de cele ale partenerului tău.
 • Concentrarea și afirmarea nevoilor dvs.
 • Identificarea și eliminare gândurilor negative.
 • Construirea stimei de sine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private