Sari la conținut

Colagenul: ce este și la ce ajută

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Colagenul este o proteină esențială pentru menținerea sănătății organismului, una pe care corpul tău o produce în mod natural, dar pe care o poți găsi și în anumite alimente sau suplimente alimentare. Continuă să citești dacă vrei să afli mai multe despre rolul colagenului și importanța acestuia.

Ce este colagenul

Colagenul este principala componentă structurală a pielii, mușchilor, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și a altor țesuturi conjunctive. Îl mai găsim, de asemenea, în organe, vasele de sânge și în mucoasa intestinală. Pe lângă faptul că oferă suport structural acestor țesuturi, colagenul este implicat în diverse procese celulare, având, de exemplu, un rol important în repararea țesuturilor, comunicarea celulară, răspunsul imun și migrarea celulară. De asemenea, asigură un înveliș de protecție pentru organe, oferă structură, rezistență și elasticitate pielii tale și are un rol important în înlocuirea celulelor moarte ale acesteia și îți ajută sângele să se coaguleze.[1][3]

Există peste 28 de tipuri de colagen, însă se poate vorbi despre 5 tipuri principale:

  • colagen tip I – reprezintă 90% din colagenul din organism și îl găsim în piele, oase, tendoane și ligamente;
  • colagen de tip II – prezent în cartilaje;
  • colagen de tip III – prezent în mușchi, artere și organe;
  • colagen de tip IV – prezent la nivelul pielii;
  • colagen de tip V – prezent în cornee, unele straturi ale pielii și placentă.[1]

Organismul uman produce colagen în mod natural, dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sinteza acestuia scade, determinând, printre altele, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii, slăbirea articulațiilor, scăderea flexibilității tendoanelor și ligamentelor, pierderea mobilității și probleme gastrointestinale. De asemenea, nivelul de colagen din organism poate fi afectat și de factori precum fumatul, expunerea excesivă la soare sau o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați.[1]

Poți susține producția de colagen a organismului consumând alimente bogate în colagen (ex: oasele, pielea și ligamentele animalelor, anumite fructe de mare, supa de oase) și în proteine (ex: carne de pasăre, ouă, pește, fasole), fructe și legume. Există, de asemenea, suplimente de colagen disponibile pe piață, care pot fi luate oral sau aplicate topic, dar, înainte de a le utiliza, este indicat să ceri sfatul unui medic.[3]

Care sunt beneficiile colagenului 

Beneficiile colagenului pentru organism sunt diverse și includ:

  • îmbunătățirea sănătății pielii – colagenul este esențial pentru menținerea elasticității și hidratării pielii și regenerarea acesteia, contribuind inclusiv la ameliorarea aspectului ridurilor și liniilor fine;
  • susținerea sănătății articulațiilor și oaselor – colagenul este o componentă esențială a țesutului conjunctiv din articulații și oase, ajutând, de exemplu, la menținerea densității minerale osoase și la ameliorarea simptomelor osteoartritei;
  • susținerea sănătății inimii – colagenul poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin îmbunătățirea elasticității arterelor și reducerea nivelului de colesterol din sânge.[3][4]

Pe lângă cele menționate mai sus, despre colagen se spune că ar mai putea contribui, printre altele, la menținerea sănătății digestive și a unei greutăți sănătoase, la reducerea anxietății și la îmbunătățirea stării de spirit, dar și că te-ar putea ajuta să ai păr și unghii sănătoase. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a putea confirma toate aceste beneficii ale colagenului.[2]

Colagenul reprezintă o proteină esențială pentru organism, una care îndeplinește multiple roluri importante și contribuie la menținerea sănătății pielii, oaselor, articulațiilor și a altor țesuturi. Din păcate, producția naturală de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce va duce la apariția a diverse probleme. Putem încetini însă acest proces și contribui la menținerea sănătății organismului adoptând un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, ce include alimente bogate în colagen, proteine, vitamine și alți nutrienți. La recomandarea medicului, se poate apela inclusiv la diverse suplimente alimentare cu colagen.

Bibliografie:

  1. „Collagen: What It Is, Types, Function & Benefits”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen. Accessed 25 May 2023.
  2. Fletcher, Jenna. „What to Know about Collagen Supplements”, Medicalnewstoday.com, Medical News Today, June 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/325344. Accessed 25 May 2023.
  3. Kubala, Jillian. „What Is Collagen, and What Is It Good For?”, Healthline, 5 May 2020, www.healthline.com/nutrition/collagen. Accessed 25 May 2023.
  4. Migala, Jessica. „8 Potential Benefits of Collagen”, EverydayHealth.com, 8 Sept. 2020, www.everydayhealth.com/skin-beauty/potential-health-benefits-of-collagen-and-thing-it-cant-do/. Accessed 25 May 2023.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel