joi, septembrie 23, 2021

Colegiul Medicilor din România reacționează după scandalul de la Răchiteni: „Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul”.

După ce senatoarea Diana Șoșoacă a făcut scandal la un centru din localitatea Răchiteni, din județul Iași, aflată în scenariul roșu, împiedicând procesul de vaccinare, Colegiul Medicilor din România (CMR) face un apel public, pentru ca medicii și personalul medical să-și poată desfășura activitatea, pe viitor, în condiții de siguranță.

Colegiul Medicilor din România reacționează după scandalul de la Răchiteni

„Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România lansează un mesaj public: Echipele de medici și personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum și în orice altă activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să își exercite atribuțiile, iar acestea, la rândul lor, să își desfășoare activitatea cu profesionalism si implicare pentru binele pacienților și al societății în general.

De la începutul acestei pandemii, de peste un an și jumătate, medicii, alături de întreg personalul medical, au fost în prima linie și au depus toate eforturile pentru a gestiona eficient situația și pentru a le asigura tuturor pacienților îngrijirile necesare. Aceste eforturi continuă acum și în contextul celui de al patrulea val al pandemiei.

Trebuie să existe, însă, un efort comun, la nivel de societate, dar și din partea fiecăruia dintre noi pentru a depăși cu bine această situație.

Vaccinarea este fundamentată pe medicina bazată pe dovezi. Există voci pro și contra – un drept pe care se bazează democrația – însă în permanență trebuie să existe respect reciproc și nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfășurarea unui act medical, indiferent care este acesta.

În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România reiterează apelul ca medicii, alături de întreg personalul medical, să își desfășoare activitatea în condiții optime din toate punctele de vedere.

De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităților să asigure protecția personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare.

Cu toții – și noi, medicii, și toată societatea – ne-am fi dorit ca această pandemie să nu fi existat sau ca ea să se încheie cât mai curând, pentru a ne putea întoarce la viața normală, dar pentru a gestiona în mod eficient această situație epidemiologică cu care ne confruntăm cu toții, trebuie să respectăm atât măsurile de siguranță și ca fiecare dintre noi să își facă datoria”, se arată în comunicatul CMR.

Medic: „Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat”

Reamintim că weekendul trecut, senatoarea Diana Șoșoacă a blocat procesul de vaccinare în comuna Răchiteni, din județul Iași, aflată în scenariul roșu. Aceasta a făcut și o transmisie live pe contul de Facebook.

„Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Șoșoacă împreună cu susținătorii ei.

Medicul care a condus echipa mobilă de la Răchiteni a declarat ulterior că s-a temut pentru viața ei și a echipei. Elena Popa susține că oamenii care intenționau să se vaccineze au fost goniți.

„Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo…Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat.

De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire.

Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun. Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost… Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic”, a declarat Elena Popa, conform RFI.

Ultimele stiri