Sari la conținut

Colesterol ridicat: semne și simptome care apar pe degetele de la mâini și de la picioare

colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de colesterol ridicat la femei

Colesterol ridicat: semne și simptome. Colesterolul este important pentru organism și sănătate. Este o substanță ceroasă care călătorește prin fluxul sanguin.

Arterele sănătoase care transportă sânge din inima ta, hrănesc țesuturile corpului. Dar, împreună cu alte grăsimi și substanțe, colesterolul poate forma plăci pe pereții arterelor, dăunând sănătății cardiovasculare.

Menținerea colesterolului sub control este extrem de importantă. Nivelurile necontrolate și ridicate ale colesterolului pot duce la urgențe medicale, cum ar fi blocarea vaselor de sânge, care duc la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Organismul emite diverse semnale dacă colesterolul este ridicat, chiar dacă simptomele obișnuite nu există. Experții în sănătate spun că trebuie să fii conștient de un anumit set de simptome fizice pentru a evita orice incident nefavorabil.

An Unusual Case of Hand Xanthomatosis

Colesterol ridicat: semne și simptome pe unghii

Unul dintre cele mai mari semne de avertizare ale colesterolului ridicat include durerile de la mâini și de la picioare. Senzația ar putea fi rezultatul direct al unei acumulări de colesterol care înfundă vasele de sânge din picioare și mâini.

Durerea, amorțeala și furnicăturile de la mâini și de la picioare, potrivit medicilor, sunt cauzate de întreruperi ale fluxului sanguin către anumite părți ale corpului. Când nivelul de colesterol este ridicat, determină fluxul gros de sânge, interferând cu fluxul normal către nervi, ducând la furnicături.

  • Medicii spun că colesterolul duce și la creșterea grăsimilor sub piele, formând o afecțiune cunoscută sub numele de xantom. Acestea sunt excrescențe noduloase care apar pe picioare și mâini și variază în dimensiune: pot fi extrem de mici sau de dimensiunea unui strugure. Xantoamele sunt nedureroase, dar sensibile la atingere și pot simți mâncărime și zgârieturi.
  • Alte simptome includ modificări fizice ale picioarelor și picioarelor care au ca rezultat culoarea albă sau galbenă a unghiilor și a pielii. Potrivit medicilor, unghiile tale pot crește mai încet sau pot deveni îngroșate sau deformate în cazul nivelului ridicat de colesterol.

Cum să previi colesterolul ridicat

Chiar dacă nu există un remediu pentru colesterol, modificările stilului de viață și tratamentul în timp util pot ajuta la prevenirea agravării stării.

Pentru a preveni acumularea colesterolului ridicat în vasele de sânge și artere, medicul vă poate recomanda:

  • Exercițiu regulat
  • Mentinerea unei greutăți sănătoase
  • Limitarea consumului de alcool
  • Renunțarea la fumat
  • Consumul de alimente bogate în fibre sau sărace în grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate (cereale integrale, fructe, legume, carne slabă)
  • Evitarea stresului

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel