vineri, decembrie 4, 2020
Virgil Munteanu

Pe lângă faptul că este cel mai mare duşman al inimii, colesterolul poate avea efecte dezastruoase si asupra creierului.

Potrivit cercetătorilor americani, persoanele care au colesterolul mare, nu doar că sunt predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă, dar au un risc crescut şi de demenţă.

Explicaţia: nivelul ridicat de colesterol se află în strânsă legătură cu plăcile creierului asociate bolii Alzheimer şi plus de asta, colesterolul rău în special, cauzează o diviziune incorectă a celulelor şi duce la transmiterea cromozomilor deja duplicaţi inegal generaţiilor următoare. Rezultă o acumulare de celulele defectuoase cu un număr greşit de cromozomi şi deci un număr greşit de gene. În loc să existe două copii ale fiecărui cromozom şi câte două copii ale fiecărei gene, unele celule se divid în 3 copii, iar altele au doar o copie, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă de la Linda Crnic Institute for Down Syndrome şi de la Universitatea Colorado.

Celulele care au câte 3 copii au fost asociate cu deteriorarea proteinelor amiloid şi s-a constat că şi în cazul persoanelor cu Alzheimer proteinele amiloid sunt deteriorate.

Parteneri