Sari la conținut

Comisia Europeană dorește noi reglementări privind cantitatea de plumb din alimente. Aceasta este lista cu alimente de care să te ferești! Cum recunoaștem intoxicația alimentară cu plumb?

Din cuprinsul articolului

Comisia Europeană ia din ce în ce mai multe măsuri privind alimentația pe care o regăsim în magazine, reglementând nivelurile admise de plumb. Potrivit oficialilor, pericolul metalelor grele din alimente este extrem de periculos pentru sănătate.

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare.

La baza acestei decizii a stat concluzia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a raportului FAO/OMS, că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, dar și faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor.

În ceea ce privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă.

Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari și copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereal și preparate pentru copii de vârstă mică.

Modificările legislative de mai sus intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu și se aplică ca atare la nivel național.

Produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piață până pe data de 28 februarie 2022, se arată în comunicatul oficial ANSVSA.

Medicul diabetolog și de boli metabolice, Simona Carniciu, ne prezintă riscurile cărora ne expunem atunci când consumăm alimente cu plumb, dar și cum se manifestă intoxicația cu plumb în organism.

„Din fericire, nu prea mai sunt multe alimente care să conţină, sau să fie fabricate în procesul lor de fabricaţie, să se folosească plumb, dar totuşi trebuie să fim atenţi. De exemplu, în momentul de faţă, pentru preparatele de lapte la sugari, pentru laptele crud. Mai sunt, de exemplu, condimente, cum ar fi curcuma, care la fel, în procesul de fabricaţie se folseşte plumb, sau diverse alte produse. Din fericire, acestea sunt din ce în ce mai puţine, pentru că la nivel internaţional, deja s-au luat măsuri, de mai mult de zece ani şi nivelurile de plumb care se regăsesc în produse de genul sunt foarte reduse la nivel internaţional. Era cazul să ne aliniem şi noi, pentru că acesta poate fi destul de periculos, întrucât, de la probleme de neurotoxicitate, până la intoxicaţii acute, cancere, sau probleme destul de serioase de sănătate. Ele pot apărea în cazul în care se consumă pe o perioadă destul de constantă, sau chiar şi lungă.

Pericolul este cu atât mai mare pentru copii, pentru că aceştia în timpul creşterii, este foarte bine să nu ajungă să fie contaminaţi cu metale grele, în general. Pot să vă spun că în România, deşi produsele sunt din ce în ce mai puţine, încă se regăsesc intoxicaţii cu plumb, din ce în ce mai rare din fericire, dar, aşa cum am observat chiar în teza mea de doctorat, aceste metale grele se depozitează la nivelul celulelor grase, adipocitele. Marea lor majoritate sunt localizate la nivel abdominal. Aţi observat că este ultima bucată de grăsime care dispare din organism, tocmai pentru a proteja organismul de invazia unor metale grele care sunt depozitate acolo: plumb, arsenic, mercur şi alte substanţe care se regăsesc acolo.

Simptomele intoxicaţiei cu plumb

Simptomele de intoxicaţie cu plumb dacă sunt clare, sunt destul de zgomotoase. Poate să apară probleme neurologice, dar din fericire, intoxicaţia cu plumb nu este acută în ziua de astăzi, pentru că expunerea la plumb, nu este atât de des întâlnită. Din fericire, dacă există simptome uşoare de neurotoxicitate, adică sunt probleme de atenţie, de mişcări ale membrelor inferioare, superioare sau copilul manifestă alte probleme neurologice, se pot gândi şi la intoxicaţii, dar se ştie că acestea nu vor fi acute, vor fi mai degrabă rezultatul unor intoxicaţii prelungite”, a explicat Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel