Sari la conținut

Comoara terapeutică a României, locul unde oamenii vin cu miile. Apa „puturoasă” care face minuni

Stațiune balneară
Foto credit: arhiva Doctorul Zilei
Statiuni balneare

Comoara terapeutică a României, locul unde oamenii vin cu miile. În subsolul pietros al unui oraș prăfuit de pe malul Dunării există mari rezerve de ape puternic mineralizate ,,mezotermale”, care au o temperatură cuprinsă între 40-50 de grade Celsius.

Pădurea din apropierea localității Hârșova, un oraș la 85 de kilometri de Constanța, situat pe malul drept al Dunării, ascunde o adevărată comoară terapeutică.

Mai multe bazine cu apă sulfuroasă, descoperite întâmplător în urmă cu 50 de ani, s-au transformat într-un loc de relaxare inedit ce atrage turiștii ca un magnet. Cu toate acestea, autoritățile nu au reușit încă să găsească o soluție ca să le introducă într-un circuit turistic și să le pună în valoare.

La Hârșova există un loc ce se numește din popor „Băile Puturoasa”, de fapt de două piscine ce au apă cu proprietăți terapeutice.

Istoria stațiunii de la Hârșova, stațiunea cu apa „puturoasă”

Efectele benefice ale acestor ape sunt cunoscute nu de azi, ci dintotdeauna, și au fost utilizate într-un mod mai mult sau mai puțin organizat.

Cu peste un secol în urmă, în anul 1900, în volumul III al ,,Marelui dicționar geografic al României”, George Ioan Lahovary  a descris apele din zona Hârșovei și a menționat faptul că în partea de nord și nord-vest a orașului sunt mai multe bălți, între care și Puturoasa, de 6 hectare.

„Acest nume care ar putea fi considerat, oarecum, de ocară, n-ar trebui să ne mire prea mult: bineînțeles că apa respectivă degajă binecunoscutul miros de ouă clocite, specific apelor care conțin compuși de sulf (în acest caz hidrogen sulfurat).”

În timp, Băile Puturoasa au devenit loc de tratament şi relaxare, care atrag din ce în ce mai mulţi turişti în pădurea din apropierea localităţii Hârşova.

În prezent, terenul pe care se află aceste ape este al celor de la Romsilva, iar autoritățile locale din Hârșova nu pot face foarte multe demersuri pentru ca zona să nu mai arate dezolant.

Cu toate acestea, turiștii din toate colțurile țării au auzit de beneficiile băilor de la Hârșova și le-au luat cu asalt, chiar dacă nu există un specialist care să îi îndrume în ceea ce privește timpul petrecut sau afecțiunile la care apa din Băile Puturoasa sunt utile.

Băile Puturoasa
Credit foto: observatornews.ro

Perla Dobrogei, locul neexploatat de autorități

În acest loc, cu investiții pe măsură și-ar putea face apariția o veritabilă ,,perlă turistică” a Dobrogei, o stațiune balneo-termală similară celor de la Herculane. Teoretic, apa are indicaţii terapeutice pentru afecţiuni reumatice, ginecologice, dermatologice şi neurologice. Cu toate acestea, însă, „perla Dobrogei” nu este exploatată la adevărata ei valoare.

„Băile Puturoasa” datează aproximativ din anul 1978 de când au fost găsite documente care atestă proprietățile apei de acolo. Aceste buletine de analiză au fost refăcute în decursul anilor, iar rezultatul a fost același de fiecare dată.

„Este un loc improvizat pe malul Dunării. Din informațiile mele acest puț a fost descoperit întâmplător, cineva a forat acolo, nu știu de ce a forat pentru că nu era proprietatea persoanei respective, acolo este terenul Regiei Naționale a Pădurii în speță Ocolul Silvic Hârșova.

A găsit acel puț, l-a captat și fiind la drum bineînțeles a fost mult mai accesibil pentru cei care au trecut prin Hârșova. Am găsit într-o arhivă, căutând, am buletine de analiză din 1978, din 1991, și apoi am mai făcut eu în 2017. Buletine ce arată că aceasta calitate a apei nu s-a schimbat pe parcursul acestor câteva decenii”, a precizat primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, potrivit impact.ro.

Edilul localității speră ca locul acesta binecuvântat de Dumnezeu să devină un punct de atracție pentru județul Constanța, prin transformarea zonei într-o stațiune balneară .

„Să devină stațiune balneară, pentru ca ulterior pe fonduri europene și cu un partener public privat să poată fi valorificate aceste ape, iar Hârșova să redevină un punct de atracție mai cunoscut, mai important decât până acum, unde să se facă un tratament sub supraveghere de specialitate.

Am arăta că și noi avem ape cu calități curative, ceea ce ar degreva puțin aglomerarea acestui turism balnear de pe litoral. Acest statut îmi dă posibilitatea mie ca primar să fiu gospodar și să mă dezvolt. În baza acestui statut pot accesa proiecte europene pentru dezvoltarea infrastructurii. “, a spus Viorel Ionescu.

Băile Puturoasa: Recomandări terapeutice

Analizele de laborator au scos la iveală o compoziție chimică și efecte terapeutice cu totul deosebite. Potrivit cotidianul.ro, cercetătoarea Simona Bisboacă a studiat și a descris, succint, principalele caracteristici chimice și terapeutice a apelor mineralizate din zonă.

„Apa de aici are o termalitate naturală ce ajunge până la 40-50 de grade Celsius. Așadar este o apă oligominerală mezotermală. În compoziția acesteia intră substanțe precum calciul, sulful și magneziul”.

În ceea ce privește calitățile apelor termale, cercetătorul  menționează mai multe beneficii: ,,este foarte bună pentru problemele reumatice, ginecologice, pulmonare și în cazul unor disfuncții tiroidiene“.

Deasemenea, în urmă cu circa doi ani, s-au efectuat un alt set de analize ale acestor ape, analize concretizate într-un ,,Raport de încercare” înregistrat  sub Nr. 825/17.03.2017. Un document în care se  menționează, în termeni tehnici, că ,,Apa analizată este o apă sulfuroasă, clorurată, sodică, termală și hipotonă. Din punct de vederea microbiologic, prezintă interes terapeutic pentru cură externă în:

  • afecțiuni reumatismale degenerative cronice
  • afecțiuni reumatismale articulare cronice
  • afecțiuni cronice post-traumatice ale aparatului locomotor
  • afecțiuni neurologice periferice cronice
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel