Sari la conținut

Compania căţeilor, cel mai bun medicament. Ce beneficii aduce un animal și care sunt rasele alături de care te vei simți în siguranță

Legatura dintre om si caine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Compania căţeilor, cel mai bun medicament

Compania căţeilor, cel mai bun medicament.  Oricine deține un animal de companie știe cât de importante sunt animalele de companie în viața umană. Ce bucurie și fericire aduce și ce mod frumos de a primi și de a oferi iubire necondiționată. Dintre toate animalele de companie, cățeii sunt în fruntea listei de dorințe. Câinii sunt cunoscuți ca prietenii adevărați ai omului și aduc nenumărate beneficii în viața stăpânilor lor. Întrebăm experții care sunt aceste beneficii.

Stresul dispare când apare un câine?

Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la ameliorarea spasmelor, la stabilizarea tensiunii arteriale și la prevenirea depresiei. După 30 de minute de mângâiere și joacă, va începe o stare fericită și relaxată. Toate aceste beneficii sunt confirmate și de numărul tot mai mare de persoane care își țin câinii în apropiere.

Cercetătorii au demonstrat că câinii reduc stresul și oboseala, ajutându-și stăpânii să facă față mai bine celor mai grele provocări prin minți mai puternice. Simpla prezență a animalelor are un efect calmant și relaxant. Explicația științifică a acestui efect, care se aplică oricărei activități plăcute, este că interacțiunea cu un animal de companie scade nivelul de cortizon din organism și crește nivelul de serotonină și dopamină. Cortizonul este hormonul de stres, serotonina este hormonul de a te simți bine, iar dopamina este hormonul de a te simți bine.

În momentul în care îţi asumi responsabilitatea de a primi în familia ta acest animăluţ, îţi asumi şi o plimbare în ritm alert, de mai multe ori pe zi. Această nevoie a câinelui devine un obicei cu consecinţe favorabile pentru sănătatea stăpânului. Astfel, plăcuta şi relaxanta companie a câinelui contribuie la îmbunătăţirea calităţii somnului, la prevenirea problemelor cardiovasculare sau la scăderea tensiunii arteriale. Totul datorită mersului pe jos.

„Beneficiile sunt şi pentru spirit şi pentru trup. Nu este deloc o noutate. Totul se numeşte Pet Therapy, iar efectul benefic pentru psihic are o explicaţie pentru fiecare segment de vâstră în parte. La cei mici rezolvă problemele de comportament, la adulţi reduce stresul, pe bătrâni îi ajută în lupta cu singurătate”, a declarat Cornel Gingăraşu, medic veterinar.

Rase de câini  alături de care te vei simți în siguranță

În funcție de rasă, câinii au anumite caracteristici predominante, astfel că dacă îți dorești un patruped protector, atunci trebuie să te întrepți spre câinii de pază.

Compania căţeilor, cel mai bun medicament
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Ciobanesc german. Sunt folosiți adesea de organizațiile militare și de poliție pentru abilitățile lor de pază. Au un instinct natural de a asculta și de a învăța. Sunt amenințători în aspectul lor și iubitor prin natura lor, dar vor răspunde rapid la o comandă. Au blană groasă, ceea ce îi face să se descurce bine la temperaturi mai scăzute și le sporește duritatea. Au dimensiuni mari, sunt inteligenți, musculoși și curajoși, și pot doborî orice om fără mari probleme.
  • Rottweiler. Crescuți inițial pentru a păzi vitele, Rottweilerii sunt cunoscuți a fi protectori necruțători ai haitei lor. Sunt o rasă inteligentă și extrem de loială. Sunt distanțați cu străinii până când nu sunt prezentați. Învață foarte repede, făcându-i astfel unul dintre cei mai buni câini de pază pentru familii.

O rasă care uneori are o reputație proastă de agresivitate dar dacă este bine dresat va ști cum să reacționeze adecvat. Când nu îndeplinesc rolul de paznic, sunt calmi, încrezători, iubitori și jucăuși”, descrie The Scotsman.

  • Bullmastiff. O rasă îndesată, puternică, loială și curajoasă. Aspectul optimist al acestei rase mari poate fi intimidant pentru intruși. În realitate, acest câine este în mod natural afectuos față de familia sa, ceea ce îl face un companion excelent. Are nevoie de un antrenament structurat pentru a-și consolida instinctele naturale de pază.

Își folosesc puterea excepțională și viteza surprinzătoare pentru a-i identifica și imobiliza pe intruși Au instincte excelente și prosperă în mediul familial, deoarece învață rapid care este „haita” lor și va face tot ce poate pentru a o proteja. Ei sunt foarte conștienți de tot ce se întâmplă în jurul lor, iar aspectul lor intimidant îi face o alegere excelentă pentru a feri casa de intruși fără a pune copiii în pericol. Trebuie să fie crescuți de mici împreună cu familia și antrenați constant.

  • Akita. Akita este o rasă de câini puternică și nobilă. Cu aspectul său distinctiv asemănător unui urs, Akita reprezintă fericirea și viața lungă în Japonia, unde rasa a fost dezvoltată în secolul al XVII-lea și sunt cunoscuți pentru că sunt curajoși și loiali familiei. Sunt gânditori independenți și nu se amestecă întotdeauna bine cu alți câini sau străini, așa că este deosebit de important să li se ofere un antrenament și socializare consecventă încă de la o vârstă fragedă.
  • Ciobanesc australian. Cunoscuți pentru aspectul lor uimitor și nivelurile ridicate de energie, acești câini excelează în diferite roluri. Are talie medie, și este frumos și curajos. Sunt păstori naturali și vor profita de orice ocazie pentru a struni alte animale (sau chiar copii). Sunt tovarăși de joacă energici pentru întreaga familie. Ciobanescul australian este o rasă care a fost de fapt dezvoltată în SUA. Numele provine din zona spaniolă din Asturias, unde i-au fost urmărite originile. Folosit în mod tradițional la păzirea oilor, este o rasă pe cât de curajoasă, pe atât de frumoasă. Sunt potriviți pentru casele cu mult spațiu întrucât sunt foarte energici.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel