miercuri, martie 22, 2023

Gigantul farmaceutic Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026. În condiţiile în care patru țări se opun acordului, din cauza surplusului de doze, producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea acestora.

Conform termenilor revizuiți, Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, relevă un raport obţinut de publicaţia Financial Times.

Te-ar mai interesa: CNAS prelungeşte valabilitatea actualului contract...

„Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o declarație. „Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a adăugat comisarul.

Noii termeni au fost prezentați miniștrilor sănătății din statele membre în cadrul unei reuniuni private, potrivit raportului. Aceștia au întâmpinat rezistență din partea a 4 state membre.

Opoziţie din partea Bulgariei, Poloniei, Ungariei și Lituaniei

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria, a declarat că țara sa, alături de Polonia, Ungaria și Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

Medzhidiev a adăugat că, în opinia sa, nici alți membri ai UE nu vor susține acordul propus în forma sa actuală. „Amendamentul propus de Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii”, a declarat Medzhidiev.

„Facem apel la Comisie să se întoarcă la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul acordat. Până când nu se găsește o soluție, toate livrările trebuie să fie oprite”, a declarat el. Pfizer nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturiste pentru spondiloza ...

Reuters a relatat în ianuarie despre discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer, pe fondul unei supraoferte globale de vaccinuri COVID-19, Europa aflându-se pe un exces de aprovizionare deosebit de mare. Discuțiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă cele până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preț mai mare.

Te-ar mai interesa: Copil în stare gravă cu varicelă ajuns la urgențe ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private