Sari la conținut

Tranzacţie record în big farma! Compania Pfizer preia o companie de biotehnologie

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Gigantul farmaceutic american Pfizer a anunţat luni că a ajuns la un acord pentru preluarea companiei de biotehnologie Seagen, specializată în tratamente inovatoare împotriva cancerului, contra sumei de 43 de miliarde de dolari.

Potrivit CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, compania alocă astfel resurse pentru a avansa lupta împotriva cancerului.

Compania de biotehnologie, care activează simultan în domeniul cercetării, dezvoltării şi comercializării tratamentelor împotriva cancerului, este în plină ascensiune, preconizând o creştere cu 12% a cifrei sale de afaceri în 2023, care va ajunge la 2,2 miliarde de dolari, informează Agerpres.

Cea mai mare fuziune anunțată până acum în 2023

Pfizer propune o sumă de 229 de dolari per acţiune în numerar, echivalentul unei valorizări de 43 de miliarde de dolari pentru Seagen. Grupul farmaceutic va finanţa tranzacţia din împrumuturi şi apelând la lichidităţile disponibile.

Gigantul farma speră să finalizeze achiziţia până la finalul lui 2023 sau începutul lui 2024 după ce va obţine aprobările necesare, precum şi acordul acţionarilor Seagen.

Aceasta este cea mai mare fuziune anunțată până acum în 2023 și cea mai mare tranzacție farmaceutică de când Abbvie a cumpărat Allergan, în 2020. Excluzând vânzările legate de Covid, Pfizer se așteaptă ca veniturile din 2023 să crească cu 7%-9%.

Vânzările totale anuale ale Pfizer au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în 2022, determinate de vânzările de peste 56 de miliarde de dolari ale vaccinului său pentru Covid-19 și ale tratamentului antiviral Paxlovid. Grupul se așteaptă la venituri totale de 67-71 de miliarde de dolari în 2023.

Scăderea veniturilor legate de Covid

Scăderea veniturilor legate de Covid nu este singurul factor negativ cu care se confruntă Pfizer. Producătorul de medicamente din SUA va pierde protecția prin brevet pentru unele medicamente cu vânzări mari, după 2025, inclusiv pentru tratamentul cancerului Ibrance și medicamentul pentru artrită Xeljanz, și a spus că se așteaptă să piardă 17 miliarde de dolari din vânzări anuale între 2025 și 2030, din cauza expirării brevetelor.

Pfizer a apelat la achiziții, cum ar fi preluarea de 5,4 miliarde de dolari a Global Blood Therapeutics Inc și achiziția de 11,6 miliarde de dolari a producătorului de medicamente pentru migrene Biohaven, pentru a-și consolida gama de produse viitoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel