Sari la conținut

Complex natural de vitamine într-o legumă dulce și suculentă. Beneficii medicale multiple

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina B, esențială pentru creier

Popularitatea acestei legume a crescut puternic în ultimul deceniu, apărând în România din import în anii ’90. Astăzi se găsesc în aproape toate piețele, hypermarketurile și magazinele.

Este vorba despre roșiile cherry, care sunt utilizate la gătit, pentru ornament, dar și pentru a fi consumate pur și simplu datorită gustului lor dulce acrişor.

Având o cantitate mare de vitamina C, roşiile cherry stimulează imunitatea şi actionează ca un antioxidant. De altfel, acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Este dovedit științific ca licopenul prezent în roșii oferă protecție împotriva cancerului de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar, dar și împotriva tumorile pancreatice.

Acest tip de legume sunt extrem de bogate în Vitamina C – 17% la 100 grame, la care se mai adaugă Vitamina K 8%, Mangan – 5%, Potasiu – 5%. În ceea ce privește macronutrienții, roșiile cherry conțin 3,9 g de carbohidrați, dintre care 2,6 g zahăr, respectiv 1,2 g fibre alimentare, respectiv 0,9 g proteine, 0,2 g grăsimi.

Există mai multe soiuri de roșii cherry: unele sunt mai rotunde, altele sunt mai alungite, ovale. Cert este că în afară de gustul dulce, aceste roșii au și multiple beneficii asupra sănătății, potrivit romaniatv.net.

Beneficii medicale multiple

– menținerea sănătății pielii – beta carotenul din aceste legume se regăsește și-n morcovi și cartofi dulci, substanță ce are o acțiune protectoare asupra pielii, în fața acțiunii nocive a radiațiilor UV;

– încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, grație licopenului;

– reduc riscul apariției cancerului cutanat, de prostată, cervical, oral, faringian, esofagian, de stomac, colon, rectal, ovarian, datorită vitaminelor A și C;

– întăresc oasele, cu ajutorul vitaminei K și a Calciului, excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos; astfel, licopenul este util în prevenirea osteoporozei;

– îmbunătățesc vederea, prin intermediul vitaminei A.

În cât timp se coace o roşie

La tomate, fructul se dezvoltă în 50-55 de zile de la legare, iar după această perioadă, timp de 30-35 de zile are loc efectul de maturare, perioadă în care pigmenţii se transformă în licopen şi săruri minerale prin biodegradare.

Specialiștii spun că, dacă tai o roșie în jumătate și o analizezi, alveolele în care se află semințele ar trebui să fie exact de aceeași dimensiune. Dacă sucul din interiorul roșiei are o consistență vâscoasă, acesta este un alt semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere.

Un alt detaliu demn de luat în seamă este acela că roșia sănătoasă nu trebuie să prezinte pe miez vinișoare de culoare alb-gălbuie. Prezența lor denotă că semințele din interior încep să încolțească și acumulează solanina, o substanță extrem de toxică pentru organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel