Sari la conținut

Condimente care vă desfundă arterele și previn atacul de cord

Ierburile și condimentele din bucătăria ta pot face mult mai mult decât să adauge doar aromă alimentelor tale! În primul rând, știți ce cauzează arterele înfundate sau ateroscleroza?

13 condimente care desfunda arterele (previn atacul de cord)

Majoritatea oamenilor nu știu acest lucru, dar nu tot colesterolul LDL este creat în mod egal. De fapt, colesterolul LDL poate fi clasificat în mai multe subclase de particule cu dimensiuni și densități diferite, inclusiv LDL-uri dense mari și intermediare și mici.

Particulele mici de colesterol LDL dens sunt cel mai dăunător tip. Sunt cei pe care doriți să îi evitați, deoarece sunt mai probabil să se adăpostească în pereții voștri arteriali. Când se întâmplă acest lucru, particulele mici LDL dense declanșează un răspuns inflamator, care duce la acumularea plăcii.

O dietă bogată în carbohidrați rafinați și grăsimi trans poate dăuna mult inimii tale prin creșterea nivelurilor mici de LDL. De aceea este important să fii atent la ceea ce mănânci.

Ierburile și condimentele ocupă un loc special în bucătărie, dar aceste componente dietetice pot face mult mai mult decât să adauge doar aromă alimentelor tale! Ierburile și condimentele combinate cu mâncăruri prietenoase cu inima vă pot ajuta la curățarea și desfundarea arterelor și vă pot reduce riscul de boli de inimă.

Vom analiza 13 ierburi și condimente pe care le puteți mânca pentru a vă proteja arterele și pentru a vă menține inima sănătoasă.

Numărul 13: Pătrunjel

Dacă folosești deja această plantă pentru a-ți supraalimenta mesele, atunci nu te abține! Pătrunjelul este încărcat cu vitamina C și B12, care pot îmbunătăți fluxul de sânge în arterele tale.

sucul de pătrunjel

Pătrunjelul este plin de micronutrienți esențiali care vă protejează de ateroscleroză și alte afecțiuni cardiace. Fiind bogat în nitrați, pătrunjelul acționează ca un vasodilatator natural, oferind mai multă trecere sângelui să curgă.

Pătrunjelul este, de asemenea, bogat în acid folic, care s-a descoperit că scade nivelul de homocisteină din corpul tău, care este asociat în mod obișnuit cu un risc mai mare de boli de inimă.

Numărul 12: Tarhon

Tarhonul este popular în bucătăria franceză și este cunoscut drept „regele ierburilor”.

Studiile au arătat că previne formarea cheagurilor de sânge, reducând în același timp și acumularea plăcii. Adăugarea acestei plante la mesele dumneavoastră poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol total din sânge, LDL, HDL, trigliceride și glucoză, precum și la scăderea cantității de leziuni aterosclerotice din arterele și grăsimea din ficat.

Numărul 11: Scoarță de salcie albă

Știați că aspirina modernă de astăzi provine de fapt dintr-un extract din plante găsit în scoarța de salcie? Acest extract a fost folosit de secole, începând cu anul 3000 î.Hr., pentru a calma durerea și inflamația.

De fapt, medicul grec Hipocrate, care este adesea numit „Părintele medicinei moderne”, a dat femeilor ceai de scoarță de salcie pentru a ajuta la ameliorarea durerii nașterii.

Principalul compus găsit în scoarța de salcie albă care este responsabil pentru efectele sale terapeutice este cunoscut sub numele de salicină. La fel ca aspirina, scoarța de salcie albă acționează și ca diluant de sânge și ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge în arterele tale. Studiile au descoperit, de asemenea, că scoarța de salcie albă poate ajuta la scăderea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral prin îmbunătățirea circulației sângelui.

Numărul 10: Șofran

Oamenii care locuiesc în Spania, unde șofranul este consumat în mod regulat, au o incidență mai mică decât cea normală a bolilor de inimă. De aceea, atunci când vine vorba de reducerea inflamației și a formării plăcii în artere, șofranul este o necesitate.

Compusul activ Crocetin găsit în șofran poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge din organism și la prevenirea aterosclerozei. De la beneficiile de scădere a colesterolului ale șofranului până la proprietățile sale antiinflamatorii, șofranul poate fi unul dintre cele mai bune condimente pentru sănătatea cardiacă.

Bogat în mod natural în vitamine precum tiamina și riboflavina, șofranul promovează o inimă sănătoasă prin întărirea sistemului circulator al sângelui. De asemenea, șofranul are proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la menținerea arterelor și vaselor de sânge sănătoase.

Numărul 9: Rozmarin

O altă plantă care este bună pentru inima ta este rozmarinul, care conține un compus natural numit acid rosmarinic. S-a constatat că acidul rosmarinic previne progresia formării plăcii aterosclerotice datorită efectelor sale benefice asupra metabolismului lipidelor și a inflamației.

Multe studii au descoperit că rozmarinul este în mod natural bogat în vitaminele B și C, care acționează ca antioxidanți pentru a vă proteja inima de stresul oxidativ și pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge.

Numărul 8: Păducel

În mod tradițional, păducelul a fost folosit pentru a trata problemele cardiace, de la bătăi neregulate ale inimii, hipertensiune arterială, dureri în piept, întărirea arterelor și insuficiență cardiacă.

Principalul motiv pentru care această plantă cu arbusti este atât de bună pentru inima ta este că conține prociandine oligomerice, care pot ajuta la lărgirea vaselor de sânge, la îmbunătățirea fluxului sanguin și la protejarea vaselor de sânge de deteriorarea oxidativă.

Alte substanțe găsite în păducel care pot aduce beneficii inimii includ quercetina și flavonoidele cu proprietăți antioxidante.

Numărul 7: Ghimbir

Adesea uităm cât de util este cu adevărat ghimbirul. Ghimbirul este un condiment incredibil pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Ghimbirul este un vasodilatator natural care ajută la relaxarea arterelor din corp și le permite să se deschidă, astfel încât să poată trece mai mult sânge prin ele.

Ghimbirul este bogat în multe molecule bioactive și antioxidanți care oferă protecție împotriva atacurilor de cord și a aterosclerozei. Multe studii au descoperit că adăugarea de ghimbir în dieta ta este de mare ajutor în prevenirea formării plăcii în artere.

Numărul 6: Ginseng

Ginseng este un diluant natural al sângelui. Studiile efectuate pentru a investiga efectele benefice ale ginsengului asupra inimii au descoperit că această plantă poate ajuta la reducerea riscului de atac de cord și a altor afecțiuni cardiace prin îmbunătățirea rigidității arteriale și desfundarea arterelor inimii.

Această plantă puternică îmbunătățește profilurile de colesterol, vă subțiază sângele, previne aderența trombocitelor în arterele inimii și acționează ca un vasodilatator natural.

Numărul 5: Piper negru

Arterele înfundate duc la o circulație proastă a sângelui, limitând alimentarea cu sânge a inimii. Piperul negru este un condiment care are efecte pozitive asupra inimii tale. Piperul negru este încărcat cu antioxidanți care vă curăță arterele prin scăderea trigliceridelor și a nivelurilor de LDL.

Studiile arată că un compus numit piperina găsit în piper negru poate ajuta la inhibarea aderenței celulelor care contribuie la înfundarea arterelor, exercitând astfel efecte terapeutice asupra aterosclerozei.

Numărul 4: Usturoiul

Chiar dacă s-ar putea să nu-ți placă gustul, inima ta iubește usturoiul. Usturoiul este bogat în alicină, care este un compus care poate ajuta la reducerea formării plăcii în artere. Studii suplimentare au descoperit, de asemenea, că usturoiul poate ajuta la încetinirea progresiei calcificării coronariene la pacienții cu boală coronariană.

Numărul 3: Scorțișoară

Al treilea condiment de top din lista noastră este scorțișoara, despre care se știe că are efecte terapeutice asupra sănătății inimii. Scorțișoara este o sursă puternică de cinnamaldehidă, despre care se știe că are proprietăți anticoagulante și previne formarea cheagurilor de sânge.

Un studiu a raportat că consumul unei linguri de scorțișoară este legat de o reducere semnificativă a nivelului de colesterol LDL și trigliceride . Reducerea acestor niveluri este benefică pentru artere și inimă.

Numărul 2: Turmeric

Acest articol ar fi incomplet fără a vorbi despre beneficiile pentru sănătate ale turmericului asupra inimii tale. Turmericul este încărcat cu curcumină care are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și antioxidante.

Turmericul previne întărirea arterelor și dezvoltarea depozitelor de grăsime. Prin adăugarea de turmeric în dieta dumneavoastră, acesta poate ajuta la reducerea inflamației și a leziunilor pereților arteriali, care sunt cauza principală a formării plăcii și a cheagurilor de sânge.

Numărul 1: ardei iute

Nu mulți oameni știu asta, dar ardeii iuți sunt grozavi pentru inima și arterele tale. Beneficiile pentru sănătate ale ardeilor iute provin din capsaicină, același compus care îi face atât de picanți.

Multe studii au descoperit că capsaicina poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol rău.

În plus, s-a descoperit că capsaicina blochează o genă care face ca arterele să se contracte, ceea ce poate duce la blocaje periculoase ale fluxului sanguin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel