Sari la conținut

Condimentul care îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează venele varicoase și previne formarea cheagurilor de sânge

condimente nocive pentru stomac și rinichi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
condimente nocive pentru rinichi si stomac

Din cuprinsul articolului

Institutul Național de Cancer din SUA definește circulația sângelui ca fiind fluxul sau mișcarea sângelui în tot corpul, un proces vital pentru fiecare persoană.

Acest țesut viu, alcătuit din lichide și solide, livrează oxigen și substanțe nutritive către celule și elimină deșeurile de care organismul nu are nevoie, cum ar fi dioxidul de carbon, potrivit Medical News Today.

Deși este un proces crucial pentru organism, de multe ori nu decurge așa cum ar trebui, deoarece există factori precum lipsa de activitate fizică, o dietă proastă, o hidratare deficitară, consumul de alcool și tutun, precum și boli precum obezitatea, diabetul și hipertensiunea, care au un impact negativ, potrivit site-ului Cuídate Plus.

Atunci când o persoană nu are o circulație bună, aceasta poate fi, de asemenea, rezultatul îmbătrânirii organismului, iar uneori acest lucru este evidențiat prin simptome precum picioare umflate, mâini și picioare reci și crampe, potrivit site-ului de sănătate și wellness Tua Saúde.

În cadrul unei alimentații și al unui stil de viață sănătos, cum ar fi exercițiile fizice, putem include alimente care oferă beneficii organismului în ceea ce privește sistemul circulator, iar unul dintre acestea este ghimbirul.

Potrivit site-ului, despre această plantă se spune că are proprietăți anticoagulante, vasodilatatoare, expectorante, analgezice, digestive, antiinflamatoare, antiemetice, antitusive, astringente, carminative, antipiretice și antispastice.

În acest sens, site-ul Mind Body citează o trecere în revistă a studiilor științifice publicate în revista Nutrients, care concluzionează că ghimbirul s-a dovedit eficient în majoritatea studiilor, inclusiv în cele care au examinat ameliorarea stărilor de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii, funcția digestivă, îmbunătățirea nivelului de expresie a markerilor de risc de cancer colorectal și efectele antiinflamatorii.

Gingerolul, principalul compus bioactiv din această plantă, este responsabil pentru o mare parte din proprietățile sale medicinale, deoarece are efecte antiinflamatorii și antioxidante, au arătat cercetările.

Aliat al circulației

Unul dintre beneficiile care i se atribuie este contribuția sa la buna funcționare a sistemului circulator, prevenind formarea varicelor sau a cheagurilor.

Informațiile de pe site-ul unCOMO, dedicat stilului de viață, precizează că această rădăcină „favorizează în mod natural circulația sângelui, ceea ce este ideal pentru dizolvarea fibrinei (o proteină implicată în mecanismele de coagulare) din vasele de sânge și pentru prevenirea problemelor circulatorii, cum ar fi varicele”.

Acesta explică faptul că persoanele care suferă de varice au o incapacitate de a descompune fibrina în mod corespunzător, motiv pentru care venele se dilată și se umflă. În plus, această proprietate face ca ghimbirul să fie bun pentru prevenirea trombozei, a cheagurilor de sânge, a colesterolului ridicat în sânge, a atacurilor de cord și a altor afecțiuni legate de inimă.

În mod similar, proprietățile sale antiinflamatorii ajută la reducerea umflăturii venelor afectate și la reducerea disconfortului legat de durerile de picioare, furnicături, greutate și crampe.

În plus, potrivit Tua Saúde, compușii săi antiinflamatori inhibă formarea plăcilor de grăsime în vasele de sânge, care pot fi generate ca urmare a unui nivel ridicat de colesterol sau trigliceride.

Un alt beneficiu în favoarea circulației sângelui este că, fiind un produs bogat în antioxidanți, ajută la reducerea excesului de radicali liberi, prevenind oxidarea celulelor adipoase și ajutând la controlul lipidelor din sânge menționate mai sus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel