Sari la conținut

Condimentul minune. Scorțișoara, 10 beneficii incredibile pentru sănătate

Beneficiile scorţişoarei pentru sănătate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficiile scorţişoarei pentru sănătate

Condimentul minune. Scorțișoara, 10 beneficii incredibile pentru sănătate.

Scorțișoara este un condiment pe care îl asociem de obicei cu desertul, deoarece este atât de delicios! Poate fi folosit ca topping pentru băuturi calde precum latte și cappuccino, deserturi sau ca ingredient de copt. Este de obicei folosit în timpul sezonului de toamnă și de iarnă pentru a crea delicatese tematice sărbătorilor. Cu toate acestea, începem să aflăm că este ceva ce ar trebui să consumăm probabil mai des.

Scorțișoara provine din coaja interioară a copacilor de cinnamomum care se găsesc de obicei în India, Sri Lanka, Brazilia, Indonezia, Vietnam și Egipt. Poate fi savurată sub formă de băț, sub formă de pulbere, pre-măcinat sau chiar în uleiuri esențiale. Nu ai crede că ceva atât de gustos ar putea fi, de asemenea, foarte sănătos, dar de fapt este.

Scorțișoara. 10 beneficii incredibile pentru sănătate

Reduce riscul de boli de inimă

Bolile de inimă sunt una dintre cele mai mari cauze de deces prematur. Există un grup de afecțiuni care afectează funcția inimii. Aceste condiții pot fi de obicei evitate prin obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi consumul de alimente sănătoase, inclusiv scorțișoară.

Potrivit healthline.com, scorțișoara  reduce nivelul de colesterol LDL „rău” și trigliceridele, menținând în același timp nivelurile de colesterol HDL „bun”. Sursa citează un studiu care a constatat că tot ce trebuie pentru a profita de aceste beneficii este o doză de scorțișoară de 120 mg în fiecare zi.

Alte studii au descoperit că scorțișoara poate reduce și tensiunea arterială. Scorțișoara este bună pentru inima noastră, datorită unui studiu realizat la Penn State, care a constatat că anumite condimente, precum scorțișoara și curcuma, pot ajuta la reducerea „efectelor negative ale reducerii unei mese grase”.

Când mâncăm alimente bogate în grăsimi, aceasta determină creșterea trigliceridelor, ceea ce crește riscul bolilor de inimă. Studiul a fost mic, dar rezultatele au arătat că persoanele care au consumat aproximativ linguri de scorțișoară împreună cu masa lor grasă au avut o creștere cu 13% a nivelului de antioxidanți din sânge și o reducere cu 30% a trigliceridelor.

Condimentul minune. Promovează sănătatea pielii

Scorțișoara este benefică pentru pielea cu aspect mai tânăr prin combaterea ridurilor și a petelor de vârstă. Potrivit goodhousekeeping.com, există un studiu din 2013 în care extractul de scorțișoară „promovează semnificativ biosinteza colagenului de tip I în fibroblastele dermice”. Sursa oferă, de asemenea, o mască excelentă de pastă DIY pentru a încerca!

Pe lângă menținerea pielii tinere și sănătoase, scorțișoara ajută și la eliminarea acneei. Acest condiment conține fitochimicale bioactive care au fost prezentate într-o revizuire a studiilor din 2015 pentru a elimina erupțiile.

Mmască pentru cosuri: „combină 2 lingurițe de miere crudă, organică și un strop de scorțișoară. Aplicați-vă pe față timp de aproximativ 10 minute și apoi clătiți ușor cu un prosop și apă caldă. ”

Reduce inflamația

Un alt beneficiu major al antioxidanților din acest condiment savuros este că acționează pentru a reduce inflamația. Acest lucru are tot felul de efecte secundare benefice, cum ar fi scăderea riscului de boli de inimă, cancer și declin cognitiv. Există mai multe tipuri diferite de flavonoide în scorțișoară, care lucrează pentru a combate nivelurile inflamatorii periculoase din corp.

Porivit draxe.com, scorțișoara scade umflarea și previne inflamația, poate fi benefică și în gestionarea durerii, cu studii care arată că scorțișoara ajută la reducerea durerii musculare, la scăderea durerii menstruale, la diminuarea severității reacțiilor alergice și la ameliorarea altor simptome ale durerii legate de vârstă, precum ei bine.

Condimentul minune. Scorțișoara, 10 beneficii incredibile pentru sănătate

Bun pentru inimă

Am aflat deja că scorțișoara poate reduce riscul bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol rău și a trigliceridelor! Mai mult de atât, studiile au arătat, de asemenea, că scorțișoara poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce menține inima plăcută și puternică. Hipertensiunea arterială este un alt factor de risc pentru bolile de inimă.
În al doilea rând, cercetările au arătat că scorțișoara este un coagulant natural. Ceea ce înseamnă că ajută la formarea cheagurilor de sânge ori de câte ori există sângerări excesive. Scorțișoara crește, de asemenea, circulația și îmbunătățește repararea țesuturilor. Ceea ce poate fi deosebit de util pentru regenerarea țesutului cardiac, pentru a ajuta la combaterea atacurilor de cord, a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Condimentul minune. Poate lupta împotriva bolilor neurodegenerative

Bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson, le pot fura, pur și simplu, viața oamenilor și pot fi extrem de dureroase pentru apropiații și rudele acestora. Potrivit healthline.com, aceste boli provoacă pierderea progresivă „a structurii sau a celulelor creierului”.
Dar doi dintre compușii din scorțișoară ar putea ajuta la protejarea oamenilor de efectele acestor boli prin oprirea acumulării proteinei cunoscute sub numele de tau în creier. Acest lucru este foarte important, deoarece tau este unul dintre semnele distinctive ale Alzheimer.
Un studiu efectuat la șoareci, a constatat că scorțișoara poate ajuta la „protejarea neuronilor, a nivelurilor normalizate de neurotransmițător și la îmbunătățirea funcției motorii”. Este nevoie de mai multe cercetări la oameni, dar, pentru început, aceasta este o veste bună! 
În plus, față de protecția împotriva bolilor neurodegenerative, scorțișoara poate fi utilizată pentru a spori funcția creierului în general. Un studiu realizat la Universitatea Iezuiților din Wheeling a studiat participanții în timp ce aceștia efectuau sarcini pe computer și mestecau gumă de diferite arome, inclusiv scorțișoară, mentă și iasomie.
„Procesarea cognitivă a fost intensificată cel mai mult la cei cărora li s-a administrat scorțișoară, ceea ce a accelerat răspunsurile vizual-motorii și a îmbunătățit scorurile de atenție”.
Sursa citează un alt studiu al Serviciului de Cercetări Agricole, care a constatat că scorțișoara poate preveni umflarea celulelor creierului „în modurile observate de obicei după o leziune cerebrală traumatică de accident vascular cerebral”.

Protejează împotriva cancerului

Cancerul este un lucru înfricoșător, mai ales că este o boală atât de răspândită. Scorțișoara poate fi utilizată pentru a opri creșterea celulară necaracterizată, conform healthline.com. Au existat numeroase studii care vizează beneficiile cancerului de luptă împotriva cancerului. Dintre care, cele mai multe se limitează la studii pe eprubete și pe animale.
Scorțișoara acționează prin reducerea creșterii celulelor canceroase și a formării vaselor de sânge în tumori. Și pare a fi toxică pentru celulele canceroase, provocând moartea celulelor.
Sursa menționează un studiu efectuat la șoareci care a descoperit că scorțișoara este un „activator puternic al enzimelor de detoxifiere din colon”. Aceasta oprește dezvoltarea în continuare a cancerului.
Alte studii efectuate cu eprubete au reușit să genereze rezultate similare: scorțișoara „activează răspunsurile protectoare antioxidante în celulele colonului uman”. Este nevoie de teste suplimentare la om, dar rezultatele sunt promițătoare până acum.

Condimentul minune. Niveluri mai mici de zahăr din sânge

Poate fi greu să găsești alimente care nu cresc nivelul zahărului din sânge, deoarece zahărul se află în atâtea dintre alimentele pe care le consumăm zilnic. Cu toate acestea, scorțișoara este una care nu numai că nu crește nivelul zahărului din sânge, ci are proprietăți de scădere a zahărului din sânge.
Pe lângă promovarea rezistenței la insulină, scorțișoara s-a dovedit că scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. Face acest lucru interferând cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților din tractul digestiv. 
De asemenea, poate imita hormonul pe care îl produce pancreasul nostru, care reglează nivelul glucozei. Au existat, de asemenea, studii care au arătat că scorțișoara este benefică pentru diabetici, deoarece poate reduce nivelul zahărului din sânge la post cu 10 până la 29%. Tot ce trebuie este mai puțin de o linguriță pe zi.

Condimentul minune. Scorțișoara, 10 beneficii incredibile pentru sănătate

Ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și fungice

O parte din menținerea sănătății corpului nostru este protejarea acestuia de infecții precum bacteriene sau fungice. Din fericire, scorțișoara conține cinamaldehidă care s-a dovedit că ajută la combaterea infecțiilor.
De asemenea, conține proprietăți naturale antimicrobiene, antibiotice, antifungice și antivirale care ajută la apărarea organismului împotriva bolilor. Scorțișoara poate fi, de asemenea, transformată într-un ulei esențial care promovează beneficii de stimulare a imunității.
Te confrunți cu o infecției fungică? Încercați ulei de scorțișoară.
Potrivit healtline.com, s-a demonstrat că uleiul de scorțișoară tratează eficient infecțiile respiratorii cauzate de ciuperci. De asemenea, poate inhiba creșterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria și Salmonella. Este important să rețineți că dovezile care susțin acest lucru sunt destul de limitate, deci este nevoie de mai multe cercetări.
Previne candida
Proprietățile anti-fungice din scorțișoară despre care am vorbit anterior sunt cele care ajută la prevenirea creșterii excesive a Candidei în tractul digestiv. Scorțișoara s-a dovedit a reduce cantitățile de Candida albicans periculoase, cea care cauzează creșterea excesivă a Candidei și poate provoca o serie de probleme digestive autoimune.
În plus față de proprietățile antifungice, scorțișoara poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate încuraja și o digestie sănătoasă. O dietă bogată în carbohidrați rafinați poate crește cantitatea de zahăr din tractul digestiv și poate fi asociată cu un risc crescut de Candida.

Benefică pentru igiena orală

Probabil că nu v-ați gândit niciodată să mâncați mai mult scorțișoară pentru a promova igiena orală. Cu toate acestea, cercetările arată că acest condiment poate fi folosit pentru a lupta împotriva tulpinilor de bacterii care provoacă respirația urât mirositoare, cariile dentare și infecțiile gurii.
Uleiurile esențiale din scorțișoară conțin proprietăți antibacteriene atât de puternice încât acționează ca o apă de gură naturală. Există un motiv pentru care scorțișoara este o aromă obișnuită în rândul gingiilor de mestecat. Nu doar pentru că miroase bine!
De asemenea, deoarece elimină bacteriile orale, scorțișoara are capacitatea de a combate respirația urât mirositoare fără a adăuga substanțe chimice în organism. Din această cauză, scorțișoara a fost, de asemenea, folosită în mod tradițional ca pulbere de dinți și ca remediu natural pentru durerile de dinți, probleme dentare și răni la gură.

Condimentul minune. Este plină de antioxidanți

La fel ca majoritatea alimentelor care sunt bune pentru noi, scorțișoara este plină cu antioxidanți care ne protejează corpul de deteriorarea radicalilor liberi. Cei mai buni antioxidanți pe care îi conține scorțișoara sunt polifenolii, dar are și acid fenolic și flavonoizi.
Toți acești antioxidanți acționează pentru a combate stresul oxidativ și pentru a reduce riscul bolilor cronice. Antioxidanții prezenți în scorțișoară ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism și la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea, poate ajuta la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și la prevenirea peroxidării grăsimilor. Ambele putând crește riscul de tulburări ale creierului, cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel