Sari la conținut

Condimentul miraculos care tratează aproape orice boală

Condimentul uimitor. Turmericul este o plantă perenă, originară din Sudul Asiei, care crește din bulbi asemănători cu cei ai ghimbirului, doar că diferă compoziția.

Folosit pe post de condiment de mai bine de 4000 de ani, benefiile pe care le aduce organismului uman sunt de-a dreptul miraculoase.

Ce conține:

Turmericul are coajă dură, de culoare maro, iar miezul este portocaliu intens. Este un supliment nutritiv natural, bogat în fier şi mangan, vitamina B6 şi potasiu. Dintre compușii săi, curcuminoidele (care includ curcurmina, demetoxicurcumina și bisdemetoxicurcumina) sunt cele mai importante. Curcumina – pigmentul galben care se extrage din pudra de turmeric – este folosită în diverse suplimente, dar ca să poată fi asimilat de organism acesta trebuie musai să fie combinat cu piperină (substanță extrasă din piperul negru). Mai conține și uleiuri volatile, zaharuri, proteine și rășini

Cum se folosește

Pentru că are o aromă piperată și ușor amăruie, asiaticii îl folosesc de miii de ani sub formă de pudră-condiment pentru mâncărurile lor tradiționale. Este folosit în curry (dar, atenție, în foarte mică măsură!), dă culoarea galbenă muștarului, brânzei sau untului. Poate fi adăugat la ori fel de piure, chiar și în lapte – pentru că nu schimbă gustul -, poate fi condiment pentru orez cu stafide și caju, pentru un sos cremos bogat în arome dar slab în calorii, atât pentru mâncărurile cu carne și pește, cât și pentru cele doar din vegetale, în dressinguri pentru salate și la mâncăruiri sote. Turmericul este folosit și în industria textilă, pentru colorarea țesăturilor, iar grădinarii spun că ține la distanță furnicile!

Antiinflamator, dezinfectant și antioxidant

Atunci când e aplicat peste julituri sau tăieturi, turmericul împiedică infectarea rănilor mici și ajută la cicatrizarea lor. Uleiul volatin și curcumina din conțin au, ambele, proprietăți antiinflamatoare asemănătoare cu ale unor medicamente pe bază de fenilbutazonă sau hidrocortizon. Fiind natural, însă, nu dă efecte secundare. Aceiași curcumină are și efecte antioxidante, luptând cu radicalii liberi și împiedicând deterioarea membranelor celulare. Tot pentru că luptă contra radicalilor liberi, turmericul este adjuvant în tratarea mai multor boli articulare reumatoidale. Spre exemplu, în cazul bolnavilor cu poliartrită reumatoidă, scurtează perioadele de rigiditate de dimineață, reduce inflamarea articulațiilor și îi ajută să poată merge mai mult.

Bun pentru digestie

Turmericul are și proprietăți detoxifiant, așa că el contribuie la o bună digestie. De asemenea, el ajută ficatul să elimine colesterolul rău (LDL). Poate fi folosit cu succes ca supliment în cazul celor careau sindromul colonului iritabil, spreexemplu. Atenție, însă, consumat în exces poate mări cantitatea de acid din stomac, de aceea nu e indicat celor care suferă de ulcer, spre exemplu. Stimulează vezica biliară, acționând asupra producției de bilă. Turmericul reduce balonarea și eliminarea gazelor, așa că poate ameliora și indigestia. Poate ajta și la ameliorarea stării celor cu colită ulcerativă (afecțiune cronică a tractului intestinal).

Bolile cardiovasculare

Curcumina reduce nivelul enzimelor cu caracter inflamator denumite LOX și COX-2, stopând colectarea trombocitelor și formarea cheagurilor de sânge. Prevenind oxidarea colesterolului în organism, ajută și la protejarea vaselor sangvine. Cu alte cuvinte, te ferește de un atac de cord sau de accidente vasculare cerebrale. De asemenea, tot pentru că previne oxidarea colesterolului, turmericul încetinește evoluția arterosclerozei și a bolilor de inimă cauzate de diabetul zaharat. Nu în ultimul rând, datorită faptului că are vitamina B6, împiedică creșterea nivelului de homocisteină (direct răspunzător de deteriorarea pereților vaselor sangvine).

Adjuvant în tratarea cancerului

Denumit și șofran indian, turmericul încetinește răspândirea celulelor canceroase, ajutând la încetinirea bolii și la prevenirea unor forme de cancer. Spreexemplu, sunt studii care arată că turmericul previne extinderea cancerului de sân la plămâni. Totodată, faborizând digestia, este benefic și în tratarea cancerului de colon sau de pancreas.

Protector și adjuvant în bolile neurodegenerative

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, turmericul poate înetini inslatarea unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza multiplă. De asemenea, poate preveni instalarea lor. E benefic și în tratamentul migrenelor, a răcelilor și a febrei, fibromialgiilor, iritațiilor pielii, bronșitei, depresiei, retenției de lichide, paraziților intestinali, afecțiunilor autoimune, infecțiilor la nivelul ochilor, tuberculozei etc.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel