Sari la conținut

Congresul Național de Îmbătrânire Activă: un angajament ferm față de seniorii țării

Cea de-a doua ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă în 2024, organizat de Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, a atras peste 600 de participanți și 70 de speakeri.

Acesta s-a axat pe îmbunătățirea calității vieții seniorilor prin implicare socială și inovare în domeniul sănătății. Printre vorbitorii cheie s-au numărat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Președintele Fundației Internaționale Aslan, Dr. Luiza Spiru.

Evenimentul a evidențiat inițiativele de creare a Centrelor de Zi pentru seniori și a lansat proiecte precum „Seniori de Distincție” și o campanie națională privind securitatea cibernetică pentru vârstnici.

Un angajament ferm față de seniorii României pe care trebuie să îi susținem

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică a transmis un mesaj video: ”Agenda Congresului Național de Îmbătrânire Activă dovedește un angajament ferm față de seniorii României pe care trebuie să îi susținem! Prima direcție este aceea că, odată cu înaintarea în vârstă, trebuie să vină și un nivel crescut de calitate a vieții. Posibilitatea unei vieți active pentru vârstnici presupune reconversia profesională și actualizarea nivelului de învățare, asta însemnând digitalizare și educație pentru sănătate. Vă asigur de susținerea Administrației Prezidențiale pentru îmbunătățirea vieții vârstnicilor!”.

Agenția Națională a Persoanelor Vârstnice nu mai este doar o idee

În 2023 acest proiect a pornit ca un vis timid, dar din fericire, astăzi a devenit un fenomen și le mulțumim tuturor care ne sprijină în acest minunat proiect. Ce am reușit să realizăm de anul trecut? Multe, foarte multe! Agenția Națională a Persoanelor Vârstnice nu mai este doar o idee! Acest proiect se află deja pe masa premierului Marcel Ciolacu și are foarte mulți susținători. Astăzi asistăm la ceea ce unii numesc <The silet revolution – Revoluția tăcută>, făcând referire la procesul ireversibil de îmbătrânire a populației. Așa încât, înființarea unei agenții dedicate problematicii vârstnicilor ar veni în sprijinul populației vârstnice ca unică autoritate a administrației publice centrale, care să implementeze și să susțină programe pentru îmbunătățirea calității vieții seniorilor noștri! Cu siguranță vom reuși și acest deziderat!” Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Alexandru Rafila: Trebuie să încurajăm și un comportament preventiv

Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a subliniat importanța abordării îmbătrânirii active printr-o perspectivă multidimensională, care include aspecte biologice, sociologice și economice. El a punctat câteva idei esențiale pentru fiecare dintre aceste dimensiuni.

            ”Aș dori să am la dispoziție tot <know how>-ul privind îmbătrânirea activă, pentru că personal mă aflu în acea perioadă a vieții. Cred că sunt cel puțin trei dimensiuni de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba despre seniori: cea biologică, cea sociologică și cea economică. Atunci când vine vorba despre dimensiunea biologică, rolul Ministerul Sănătății, al furnizorilor de servicii, medicilor și asistenților medicali este să ofere persoanelor în vârstă acces la servicii medicale de calitate.

Trebuie să încurajăm și un comportament preventiv, pentru că altfel nu putem vorbi despre îmbătrânire activă. Legat de al doilea aspect, cel sociologic, consider că respectul – și nu acceptarea în societate, în ceea ce privește persoanele vârsnice este foarte important.

În mediul rural trăiesc aproximativ două milioane de persoane vârstnice, majoritatea femei singure. De aceea, dacă la oraș e mai ușor să interacționăm unii cu alții, în mediul rural lucrurile sunt mai complicate. Trebuie să vedem cum abordăm în comunitățile mici problemele acestor persoane singure și lipsite de susținere. Iar al treilea aspect, cel economic, este la fel de important! În mod evident, activitatea zilnică pe care o desfășoară un vârsnic, datorită experienței sale, este o resursă extraordinară pentru economia românească!” – Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru: Fără a face prevenție, populația unei țări nu va îmbătrâni frumos și sănătos.

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte al Fundației Ana Aslan Internațional, subliniază importanța sprijinului politic și a unui limbaj comun în susținerea îmbătrânirii active și sănătoase. Ea atrage atenția că prevenția este esențială pentru a asigura o bătrânețe frumoasă și sănătoasă, subliniind că orice investiție în sănătate trebuie făcută din timp, pentru a evita repercusiuni negative la vârsta senioriei.

Prof. Spiru își exprimă dorința ca România să alinieze politicile de sănătate pentru persoanele peste 55 de ani la standardele Uniunii Europene și își menține optimismul cu privire la posibilitatea de a dezvolta și implementa idei benefice pentru populația României, în ciuda contextului politic complex.

Ea încurajează oamenii să se autoevalueze și să-și planifice îmbătrânirea într-un mod activ și controlat, mai ales după vârsta de 40 de ani, pentru a ajunge la o viață lungă și sănătoasă, chiar și centenară.

 

    ”În ciuda tuturor eforturilor făcute, noi, oamenii de știință, avem mare nevoie de sprijin politic, de stabilirea unui limbaj comun, pentru că fiecare dintre noi îmbătrânim. Mai devereme sau mai târziu! Tot ceea ce facem pentru noi înșine trebuie realizat din vreme, pentru că, altfel, totul se va repercuta la vârsta senioriei.

Îmi doresc din suflet ca România să aibă oameni de peste 55 de ani care să trăiască mult, frumos și care să beneficieze de politici aliniate cu cele ale Uniunii Europene. Nu cred că voi obosi vreodată în a dezvolta idei pentru populația țării mele! Fără a face prevenție, populația unei țări nu va îmbătrâni frumos și sănătos. Niciodată nu mi-am pierdut speranța că se poate, chiar și într-o țară cu multe controverse politice.

Nu ezitați să vă priviți în oglindă, indiferent de vârstă, dar mai ales după ce ați împlinit 40 de ani și hotărâși-vă cum doriți să fiți la 60, la 70, la 80 de ani și chiar mai departe, către o viață centenară! Astăzi, aceste aspecte pot fi controlate”Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru – Președinte, Fundația Ana Aslan Internațional.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel