Categories: Stil de viaţă

Constantin Dulcan: ce este iubirea și cum putem trăi în echilibru? „Lumea nu are niciun viitor dacă nu renunță la …”

Profesorul Constantin Dulcan este recunoscut pentru realizările sale profesionale, care au revoluționat viața multor oameni. Marele profesor subliniează în nenumărate rânduri importanța gândirii pozitive atât la nivel personal, cât și la nivelul întregii societăți.

Conform marelui profesor, „lumea nu are niciun viitor dacă nu renunță la gândirea negativă la ură, la violență și minciună”.

Există o soluție de evitare a răului care ne afectează ?

„Prof. Dumitru Constantin Dulcan: „Da. Să fim mai întâi informați, să știm cum să gândim și să evităm răul în gândire și în acțiunile noastre. Am subliniat în lucrările mele că este nevoie de o spiritualizare a conștiinței, de o altă gândire sau paradigmă a timpului în care ne aflăm. Eu am numit această paradigmă – Noua Spiritualitate. Sintagma de „Noua Spiritualitate” subliniază ideea că are ca fundament noile progrese în cunoașterea științifică.

Grație mijloacelor actuale de studiu al creierului, știm acum, după cum am discutat mai înainte, că tot ceea ce facem și gândim rău, prin chimia de suport la nivelul sistemului nervos are efecte nocive pentru sănătatea noastră.

Cu alte cuvinte, cultivarea unei gândiri pozitive nu mai este doar o convenție de ordin social, pentru a păstra o armonie socială, ci este o necesitate înscrisă în însăși biologia noastră. Știm că, în funcție de semnificația pozitivă sau negativă a gândurilor noastre, creierul le procesează în zone diferite. În alți termeni, creierul selectează, pe criterii etice, ceea ce gândim, părând să respecte ceea ce am numit un cod etic al creierului.

Cu atât mai mult, într-o lume atât de agitată, de neliniștită, cu o mare diversitate economică, socială, politică, etnică, psihologică și, mai ales, religioasă este nevoie stringentă de respectarea în gândire și comportament a unor valori etice, morale.

Sintetizând la maximum această idee, o putem exprima într-o sintagmă simplă: să facem în viață doar ceea ce este bine, nouă și tuturor celorlalți. Acesta este sfatul impus de întreaga experiență și înțelepciune acumulate de omenire.

Privind din perspectivă științifică, lumea nu are niciun viitor dacă nu renunță la gândirea negativă la ură, la violență și minciună. Toate acestea sunt împotriva sănătății, a bucuriei de a fi. O societate construită pe ură și minciună se va prăbuși în propria sa nimicnicie”, a declarat marele profesor într-un interviu acordat Revistei Tango.

Iubirea ne ajută în tot și în toate, inclusiv în învățare. Iubirea pe care o căutăm mereu, și în cuplu, și în relațiile interumane.

Prof. Dumitru Constantin Dulcan: „Iubirea este un câmp afectiv care impune o condiție: ca între doi parteneri să fie un echilibru. Întotdeauna, când unul e mai sus și altul e mai jos, apare o suferință, deci, într-o iubire, cei doi parteneri trebuie să facă efortul de a fi întotdeauna pe picior de egalitate. Sigur că balanța oscilează când în sus, când în jos, dar important este să revină la echilibru.

Iubirea este un câmp care unifică, armonizează. O iubire care nu îți crește energia, vitalitatea, care nu-ți dă sentimentul de fericire, nu e iubire, este un chin.

Iubirea este plusul și minusul care începe din centrul tuturor astrelor până la nivelul celei mai frumoase flori, celei mai invoalte, celei mai inocente. Și pretutindeni plusul își caută minusul, inclusiv în materia nevie, fizică. Toate reacțiile chimice sunt plus cu minus, obligatoriu. Acesta este misterul prin care universul s-a făcut.

Din aceste combinații de plusuri și minusuri s-a făcut toată diversitatea lumii în care trăim, care există în universul acesta. Pretutindeni în Univers găsim aceeași chimie, ceea ce mi se pare a fi formidabil! Este încă o dovadă a unității lumii.”

Recent Posts

Medic: 10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară

Pierderea rapidă în greutate până la vară - posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul…

2 minute ago

Cum arată acum actorul din Iisus din Nazaret. Este schimbat radical și se spune că a fost urmărit de ghinion

În 1977, actorul britanic Robert Powell a fost distribuit în rolul lui Iisus în filmul…

33 de minute ago

Care va fi salariul minim european impus și în România? Data când toți angajații de la stat și privat vor încasa mai mulți bani

Guvernul dorește să introducă în România salariul minim european. Oficialii au promis creșterea salariilor pentru…

o oră ago

Rețetă de cozonac „ca la mănăstire”. Era preferata lui Arsenie Boca

Cozonacul este un preparat îndrăgit în numeroase gospodării românești, reprezentând un element de bază de…

2 ore ago

Ce au găsit părinții unei fetițe în camera ei, după ce aceasta s-a plâns că are un monstru sub pat: A fost un coșmar!

Copiii mici vor încerca aproape orice pentru a evita să meargă la culcare la timp.…

2 ore ago

Aceasta este cea mai importantă vitamina pentru inimă după 60 de ani

Studiul, publicat în British Medical Journal, a pus în lumină potențialul vitaminei D de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului