Sari la conținut

Când apare sarcina după ce nu mai iei pastile anticoncepționale

Administrarea de pilule contraceptive este cea mai larg utilizată metodă de prevenire a instalării unei sarcini nedorite. Atunci când o femeie este pregătită să încerce să conceapă, primul pas este, desigur, să renunțe la ele.

Iar întrebarea pe care și-o pune în mod firesc este: cât timp după întreruperea administrării pilulelor contraceptive ar trebui lăsat să treacă înainte de a rămâne însărcinată?

Medicii recomandă femeilor ca, atunci când decid să rămână însărcinate, să meargă la un control pentru a se asigura că sunt într-o stare bună de sănătate. Tuturor femeilor, inclusiv celor care nu folosesc pilule contraceptive.

”Multă vreme s-a crezut că, odată oprit tratamentul contraceptiv, ar trebui lăsate să treacă două-trei luni până la instalarea sarcinii. Și asta pentru că se credea că dacă femeia ar fi rămas gravidă imediat după încetarea administrării de contraceptive ar fi existat un risc crescut de avort spontan. Se pare că acest lucru nu este adevărat, deoarece hormonii conținuți de pilulele contraceptive nu rămân în organism după oprirea administrării,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ceea ce, însă, este adevărat, potrivit medicului ginecolog, e faptul că este posibil să apară sângerări de sevraj, sângerari asemănătoare menstrei, dar acestea nu reprezintă nimic periculos și în niciun caz nu înseamnă că femeia nu mai este fertilă.

Singurul inconvenient este acela că, dacă sarcina a survenit înainte de prima menstră adevărată după oprirea administrării pilulelor contraceptive, va fi mai greu de identificat când a avul loc ovulația. Iar acest lucru face dificilă estimarea datei la care va avea loc nașterea.

Când vei fi din nou fertilă

Majoritatea femeilor încep să ovuleze din nou în decurs de două săptămâni de la oprirea tratamentului contraceptiv. Astfel, o sarcină este posibil să apară în orice lună, în perioada ovulației, dar pot trece și mai multe luni până când acest lucru să se întâmple.

”Chiar și în absența unor probleme de sănătate reproductivă, poate trece și un an până când femeia rămâne însărcinată. Totuși, dacă a trecut un an și, în ciuda faptului că au avut loc raporturi intime regulate și că nu a fost folosită nicio metodă de contracepție, sarcina nu a apărut, se impune o vizită la specialistul în infertilitate pentru a identifica posibilele cauze,” adaugă dr. Vythoulkas.

Precauții după încetarea administrării pilulelor contraceptive

Cercetările au arătat că administrarea pilulelor contraceptive poate epuiza corpul de substanțe nutritive precum folatul, vitaminele B2, B6, B12, C și E, magneziu, seleniu și zinc. Multe dintre aceste vitamine și minerale sunt puternic asociate cu fertilitatea și sunt vitale pentru sarcină.

Este așadar important ca o dată oprit tratamentul contraceptiv, să fie luate măsuri de refacere a depozitelor de vitamine și minerale, conform medicului ginecolog.
În afară de prevenirea unei sarcini, multe femei folosesc pilulele contraceptive Și pentru reglarea ciclurilor menstruale sau pentru a atenua sângerările abundente și durerile menstruale. În astfel de cazuri pot trece câteva luni de la oprirea tratamentului contraceptiv până la o menstră normală.

”Nu este exclus nici ca după renunțarea la pilulele contraceptive să se instaleze amenoreea (lipsa menstrelor) pentru că organismul încă nu produce hormonii necesari. Adresarea la medic este importantă deoarece acest lucru poate să fie cauzat nu de oprirea tratamentului contraceptiv ci de existența unei afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic sau endometrioza,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel