Sari la conținut

Constipația: simptome și modalități de ameliorare a constipației. Medic gastroenterolog: „constipația poate duce la hemoroizi sau chiar cancer de colon”

constipatia la adulti
sursa foto arhiva doctorul zilei
Atenție la aceste obiceiuri dăunătoare care pot provoca constipație

Poate că nu vă simțiți confortabil să vorbiți despre obiceiurile  de baie, dar lupta cu mișcările intestinale care nu sunt regulate este probabil și mai incomodă.

Realitatea este că nu suferi singur.

„Constipația este o problemă extrem de frecventă”, spune dr. Neeharika Kalakota, medic gastroenterolog la Houston Methodist. „Văd zilnic pacienţi cu constipaţie în clinica mea.”

După cum spune Dr. Kalakota, oricine are intestine este probabil să experimenteze constipație la un moment dat în viață.

Dar pentru ceva atât de comun, cei mai mulți dintre noi știm foarte puține despre această problemă – inclusiv când există o soluție simplă și când este justificată o vizită la medic.

Cum se simte constipația?

Pentru început, ajută să știi ce nu este constipația.

„A avea oriunde între trei mișcări intestinale pe zi până la trei mișcări intestinale pe săptămână este în domeniul normalului”, explică dr. Kalakota.

Asta înseamnă că, dacă te simți bine între drumurile la baie, scaunul tău are o consistență normală, a avea mișcări intestinale o dată la două  zile nu este un motiv de panică.

Semnele constipației includ:

  • Aveți mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână
  • Trecerea scaunelor extrem de dure
  • Încordarea pentru a trece scaunele
  • Experimentați dureri în timpul scaunelor
  • Senzație de imposibilitate de a vă goli complet intestinele
  • Balonare
  • Durere abdominală

„Lucrul important de reținut aici este că, constipația nu este definită doar ca având prea puține mișcări intestinale, ci se referă și la consistența scaunului tău”, adaugă dr. Kalakota. „Așadar, dacă mergi în fiecare zi, dar ai scaune extrem de dure, aceasta este totuși considerată constipație”.

Este important să luați măsuri atunci când observați aceste simptome, deoarece constipația cronică poate duce la probleme dureroase precum hemoroizii. În cazuri rare, constipația poate fi chiar un semn al unei stări grave de sănătate.

Ce cauzează constipația?

Cel mai frecvent motiv pentru constipație se întâmplă să aibă și cea mai simplă explicație.

„Dacă mișcările tale intestinale sunt sau nu regulate depinde foarte mult de aportul tău de fibre și apă”, explică dr. Kalakota. „Fibrele și apa lucrează împreună pentru a promova forma și consistența corespunzătoare a scaunului, ajutându-l să treacă prin intestine fără probleme.”

Lipsa unuia sau celuilalt poate duce la scaun greu sau care nu se mișcă ușor, ducând la constipație.

„Acesta este de departe cel mai obișnuit scenariu pentru criza ocazională de constipație”, spune dr. Kalakota. „Dacă observi că scaunul tău este ca niște pelete mici și dure, dar nu ai băut apă toată ziua la serviciu, atunci ai explicația.”

Motivele mai puțin frecvente pentru constipație includ:

  • Constipație cu tranzit lent – apare atunci când intestinele nu se mișcă suficient de repede
  • Constipație indusă de medicamente – o serie de medicamente pot provoca constipație
  • Constipație idiopatică – un diagnostic în care cauza de bază este necunoscută
  • Condiții de sănătate subiacente – deși sunt rare, constipația poate fi uneori un semn de diverticuloză severă, stricturi de colon sau cancer de colon

Care este cel mai simplu mod de a ameliora constipația?

Deoarece constipația este cauzată frecvent de dieta sau de aportul de apă, dr. Kalakota recomandă să începeți căutarea pentru ușurare acolo.

„Măriți-vă consumul de apă la 2 litri pe zi la minimum, excluzând orice afecțiuni de sănătate care v-ar împiedica să beți atât de mult, desigur”, spune dr. Kalakota. „Va trebui, de asemenea, să faci efort pentru a obține mai multe fibre prin dieta ta”.

Aportul recomandat de fibre pentru bărbați și femei este de aproximativ 35, respectiv 25 de grame pe zi. Majoritatea americanilor primesc doar 15 grame de fibre pe zi, notează dr. Kalakota.

Alimentele bogate în fibre includ:

  • Cereale integrale
  • Fructe și legume proaspete
  • Ovaz
  • semințe chia
  • Seminte de in

Mersul pe jos și exercițiile fizice sunt adesea alte soluții bune pentru constipație, deoarece activitatea pune intestinele în mișcare.

„Dacă constipația persistă în ciuda acestor intervenții, ați putea începe să luați în considerare medicamente pentru constipație fără prescripție medicală”, spune dr. Kalakota.

În acel moment, probabil că este timpul să vă vedeți și medicul pentru a vorbi despre acest aspect.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel