Sari la conținut

Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

alimente cu zinc
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Deficit de zinc

Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM) și CIBER de Epidemiologie și Sănătate Publică (Ciberesp) dezvăluie că consumul de zinc prin dietă este asociat cu un risc mai scăzut de deteriorare a funcției fizice și sindrom de fragilitate la persoanele în vârstă.

Consumul acestei vitamine reduce riscul de deteriorare la persoanele în vârstă

Studiul  a fost efectuat pe un eşantion de 2.963 de adulți cu vârsta peste 65 de ani din Spania.

Potrivit EFE, citat de RADOR,  cercetătorii au descoperit că un aport „adecvat și suficient” de zinc printr-o dietă sănătoasă ar putea preveni deteriorarea fizică și progresia spre fragilitate, contribuind la îmbătrânirea sănătoasă, după cum se rezumă UAM într-o notă.

semne ale deficitului de zinc

Surse de zinc

Crustaceele, carnea de vacă, şi alte tipuri de carne roşie sunt bogate de zinc. Nucile şi legumele sunt surse vegetale relativ bune.

Zincul din produsele pe bază de cereale integrale şi din proteine vegetale este mai puţin biodisponibil din cauza cantităţii lor mari de acid fitic, compus care inhibă absorbţia zincului.

Acţiunea enzimatică a drojdiei folosită la fabricarea pâinii reduce nivelul de acid fitic. În consecinţă, pâinea integrală crescută conţine mai mult zinc biodisponibil decât pâinea integrală ne-crescută.

Doza medie zilnică de zinc alimentar este 9 mg / zi pentru femeile adulte şi 13 mg / zi pentru bărbaţii adulţi.

Exemple de alimentele care conțin zinc:

  • alimente bogate în proteină de origine animală, precum carnea roșie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui; 80 de grame de carne de vită conțin 9 miligrame de zinc;
  • produse lactate și ouă ;100 de grame de iaurt conțin 3 miligrame de zinc;
  • legume: broccoli, sfecla roșie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varză, morcovi, varză de Bruxelles, salată verde, dovleac, spanac, roșii; o porție de 100 de grame de broccoli fiert conține 4 miligrame de zinc.
  • fructe proaspete: ananas, mango, căpșuni, portocale, banane, caise; 100 de grame de portocale conțin 2 miligrame de zinc.
  • fructe oleaginoase: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci; o porție de 100 de grame de migdale conține 3 miligrame de zinc.
  • peste și fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii; o porție de 100 de grame de ton conține 8 miligrame de zinc.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel