Sari la conținut

Consumul de cafea pe stomacul gol ar putea avea consecințe negative asupra sănătății?

consumul de cafea

În principiu, există o regulă nerostită în multe case că nimeni nu are voie să vorbească până nu este servită ceașca de cafea de dimineață. Permiteți-mi să vă asigur că este în interesul tuturor. Vedeți, nu contează cât dormim, cât ne simțim de odihniți sau ce se află pe agenda zilei – sunt doar persoane cărora nu le plac diminețile. Ele au nevoie de cel puțin 30 de minute pentru a-și bea doza de cofeină și abia apoi să ureze „buna dimineața” și celorlalți membrii ai familiei.

Indiferent dacă vă considerați o persoană matinală sau nu, există șanse destul de mari să fiți încă un fan al cafelei. Potrivit unui studiu de piață realizat de Asociația Națională a Cafelei, 83% dintre americani sunt consumatori de cafea. Aproximativ 63 % declară că au un obicei zilnic de a bea cafea și 75%  spun că beau cafea cel puțin o dată pe săptămână. Cafeaua este băutura care ne alimentează națiunea și o iubim până la ultima picătură!

Cafeaua poate avea o serie de beneficii pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație, dar experții spun că există o regulă de aur pe care ar trebui să o respectați întotdeauna: să nu beți niciodată cafea pe stomacul gol. Nu contează dacă vă bucurați de cafea fierbinte sau cu gheață, prăjită ușor sau întunecată, cofeinizată sau decafeinizată, efectul este același. Consumul de cafea fără a consuma alimente poate avea unele consecințe negative asupra sănătății.

Probleme digestive

Stomacul nostru conține acid clorhidric care ajută la digerarea eficientă a alimentelor. Consumul de cafea pe stomacul gol crește aciditatea și, fără ca alimentele să acționeze ca tampon, acest lucru poate duce rapid la probleme digestive.

A avea în mod constant prea mult acid în stomac poate provoca leziuni ale tractului digestiv și poate duce la alte probleme, inclusiv arsuri la stomac, ulcere și sindromul intestinului iritabil.

Fluctuații hormonale

Consumul de cafea pe stomacul gol scade capacitatea creierului de a produce serotonină, neurotransmițătorul responsabil pentru sentimentele de fericire, calm și bunăstare. La unele persoane, acest lucru poate contribui la anxietate și depresie.

Cafeaua este, de asemenea, cunoscută pentru creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului din organism), epinefrină și norepinefrină, care vă pot face să vă simțiți nervos și iritat.

Deficiente nutritionale

Există un motiv bun pentru care cafeaua de dimineață duce de obicei la pauzele de dimineață la baie. Un studiu realizat la Școala de Medicină a Universității Yokohama City din Japonia a constatat că cafeaua promovează „golirea gastrică”, ceea ce înseamnă că mută alimentele din sistemul digestiv mai repede decât ar face-o singură. Acest lucru înseamnă în cele din urmă că alimentele petrec mai puțin timp în intestine, unde vitaminele și mineralele sunt absorbite.

Deshidratare

Unii experți consideră că consumul de cafea pe stomacul gol crește cantitatea de lichide eliberate de corpul tău, ceea ce poate duce la deshidratare. Această problemă se agravează dacă continuați să vă potoliți setea cu cani suplimentare de cafea pe tot parcursul zilei.

Pierderea poftei de mâncare

Cafeaua poate preveni senzația de foame de după-amiază pentru a vă ajuta să evitați gustările fără sens după prânz, dar nu doriți să utilizați această tactică primul lucru dimineața. Multe persoane aleg o ceașcă de cafea dimineața în locul unui mic dejun hrănitor și, până la prânz, se simt ca și cum ar fi fumat. În timp ce cafeaua are unele beneficii pentru sănătate, nu are practic nicio valoare nutrițională și nu ar trebui să ia locul unei mese bine echilibrate.

O ceașcă fierbinte de cafea poate fi modalitatea perfectă de a vă începe dimineața, dar asigurați-vă că face parte dintr-un mic dejun sănătos. Încercați să o combinați cu una dintre rețetele  delicioase bogate în fibre, cum ar fi quinoa de banane cu căpșuni sau brioșele de morcov și dovlecei cu topping de nuci. Alimentarea corpului cu tipul potrivit de combustibil vă va oferi energia de care aveți nevoie pe parcursul zilei – chiar dacă nu sunteți o persoană matinală.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel