Sari la conținut

Consumul de cartofi dulci vă poate ajuta să slăbiți. Cum trebuie să îi pregătiți?

cartofi dulci
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficiile cartofilor dulci pentru sănătate

Beneficiile cartofului dulce pentru scăderea în greutate; de asemenea, câteva rețete de cartofi dulci pentru a face acasă și a pierde în greutate într-un mod sănătos.

Mulțumim cerului pentru că ne oferă o legumă atât de bună precum cartoful dulce, care nu numai că are un gust uimitor, dar are numeroase beneficii pentru sănătate.

Vestea bună este că este unul dintre cele mai bune alimente care ajută la pierderea în greutate. Cu aroma sa care se topește în gură, cartoful dulce este un mod sănătos de a satisface pofta de carbohidrați. Are substanțe nutritive esențiale, care pot include vitamina C, calciu, beta-caroten și un nivel ridicat de carbohidrați cu eliberare lentă. Pentru persoanele care doresc să slăbească, iată de ce poate fi un aliment important pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele.

Potrivit nutriționistului și antrenorului pentru sănătate Macrobiotic Shilpa Arora, „Încărcați cu beta-caroten și nutrienți care ajută pielea, cartofii dulci sunt cei mai buni pentru pierderea în greutate. Nu au grăsimi, au multe fibre și câteva calorii; puteți să îi coaceți, să îi faceți pe grătar sau să faceți chipsuri pe grătar.”

Beneficiile cartofului dulce pentru pierderea în greutate

  1. Cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre. Acestea nu numai că ajută la pierderea în greutate, dar sunt și un aliment excelent pentru diabetici. Fibrele dietetice prezente în legume sunt voluminoase, ceea ce înseamnă că vă ocupă mult spațiu în burtă, menținându-l în continuare mai plin pentru mult timp, prevenind astfel supraalimentarea. Reduce în continuare șansele unui aport bogat în calorii și a creșterii potențiale în greutate.

  1. Mancare saraca in calorii

Una dintre regulile cheie pentru a pierde în greutate este să consumi alimente cu conținut scăzut de calorii. Cartofii dulci au un conținut relativ scăzut de calorii, care pot face o gustare bună ori de câte ori îți este foame.

  1. Au un conținut ridicat de apă

Este super hidratant; la fel ca fibrele, apa îți ocupă mult spațiu în stomac, ceea ce te face să te simți mai plin pentru o perioadă lungă de timp. Deci, cu cât alimentați mai multe alimente bogate în apă, cu atât sunt mai mici șansele de a mânca în exces sau de a consuma gustări sau gustări prăjite.

  1. Au un indice glicemic scăzut

Un aliment cu un indice glicemic ridicat poate provoca o creștere a nivelului zahărului din sânge, care a fost asociat cu provocarea obezității, diabetului și a altor probleme de sănătate. Din fericire, cartofii dulci au o valoare glicemică scăzută, ceea ce îi face siguri pentru persoanele care doresc să slăbească și pentru persoanele care suferă de diabet.

  1. Contribuie la reducerea inflamațiilor

Prezența inflamațiilor în corp sunt asociate cu un risc crescut de apariție a bolilor cronice, printre care obezitatea, diabetul de tip 2, afecțiunile cardiovasculare, chiar și cancerul. Compușii antiinflamatori naturali din compoziția cartofilor dulci s-au dovedit a calma inflamația la nivel celular. Cercetările efectuate pe animale au arătat o inflamație redusă în țesutul cerebral și țesutul nervos după consumul de extract de cartof dulce mov.

  1. Favorizează arderea grăsimilor

Aproximativ 12% din amidonul prezent în cartofii dulci este amidon rezistent, o substanță asemănătoare fibrelor, care nu este digerată și absorbită de corp. Un studiu american arată că înlocuirea a doar 5,4% din aportul total de carbohidrați cu amidon rezistent a dus la o creștere de 20-30% a arderii grăsimilor după masă. De asemenea, amidonul rezistent determină corpul să producă mai mulți hormoni care induc sațietatea.

Informatii nutritionale ale cartofului dulce

In ceea ce priveste valoarea nutritionala a cartofilor dulci preparati prin fierbere sau coacere, trebuie sa stii ca 100 de grame echivaleaza cu 86 de kilocalorii. Compozitia acestora arata astfel:

  • 83,1 grame de carbohidrati
  • 20,1 grame de glucide
  • 12,7 grame de amidon
  • 4,2 grame de zaharuri
  • 1 gram de proteine
  • 3 grame de fibre
  • 0,1 grame de grasimi

Cartofii dulci contin insa si fibre, proteine, vitamine si minerale esentiale pentru sanatate. Iata care este proportia acestora in tuberculii comestibili nepreparati termic:

Minerale:

  • Calciu: 3%
  • Fier: 5%
  • Magneziu: 7%
  • Mangan: 12%
  • Fosfor: 7%
  • Potasiu: 7%
  • Sodiu: 4%
  • Zinc: 3%

Vitamine in 100 de grame de cartofi dulci cruzi:

  • Vitamina A: 89% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Betacaroten: 79% din DZR
  • Vitamina B1: 7% din DZR
  • Vitamina B2: 5% din DZR
  • Vitamina B3: 4% din DZR
  • Vitamina B5: 16% din DZR
  • Vitamina B6: 16% din DZR
  • Vitamina B9: 3% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR
  • Vitamina E: 2% din DZR

Retete delicioase cu cartofi dulci

De la supe si tocanite la sufleuri si chipsuri crocante, exista o multime de feluri in care poti pregati cartofii dulci. Include-i in meniul familiei tale si tine cont de preferintele fiecarui membru pentru a va bucura impreuna de preparate gustoase si sanatoase.

Supa crema de cartofi dulci

Pentru acest preparat vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 50 de grame de unt
  • 1 ceapa alba
  • 1 litru de supa de pui sau de legume
  • 1 kilogram de cartofi dulci
  • smantana lichida (cantitatea poate varia in functie de gusturi)
  • cepusoara
  • sare, piper si cimbru, dupa gust

Pentru a prepara supa crema de cartofi dulci, vei avea nevoie de o cratita cu volumul de 3 litri sau mai mult. Topeste untul in cratita si soteaza ceapa alba tocata marunt, dupa care adauga supa de pui sau de legume si asteapta sa inceapa sa fiarba. Adauga in supa cartofii taiati anterior, acopera cratita si lasa sa fiarba timp de 20 de minute.

Asezoneaza supa cu sare, piper si cimbru si mai las-o la fiert pana cand cartofii se inmoaie complet. Dupa ce ai luat-o de pe foc, zdrobeste legumele cu un mixer vertical sau in blender pana cand supa ajunge la consistenta dorita. La servire, adauga smantana dupa gust si cepusoara tocata marunt.

Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut

Pentru aceasta tocanita aromata vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400 de grame de naut fiert
  • ½ kilogram cartofi dulci
  • 400 de grame de rosii tocate
  • ½ litru de supa de legume
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa alba
  • ½ kilogram de spanac congelat
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare, piper si alte mirodenii: pudra de ardei iute, scortisoara macinata, praf de ghimbir si de turmeric, coriandru, chimion, paprika
  • coriandru proaspat

Pentru a prepara tocanita marocana, vei incepe prin a cali ceapa tocata marunt intr-o cratita in care ai adaugat cele doua linguri de ulei de masline. Cand aceasta devine sticloasa, adauga si usturoiul tocat marunt si lasa aromele sa se amestece timp de 1 minut.

Adauga sare, piper si restul mirodeniilor, dupa gust, amesteca-le cu lingura de lemn si adauga supal de legume. Pune si rosiile si dupa ce amestecul incepe sa fiarba, adauga cartofii taiati cubulete si nautul fiert. Lasa apa sa scada timp de o jumatate de ora, pana cand se inmoaie cartofii, adauga si spanacul si mai lasa oala pe foc cateva minute. Serveste tocanita fierbinte, dupa ce ai asezonat-o cu coriandru tocat marunt.

Cartofi dulci acordeon

Pentru acest preparat, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 5-6 cartofi dulci de dimensiuni similare
  • 100 de grame de iaurt gras
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita de ulei de masline
  • 1 lingura de unt
  • sare mare, piper si cimbru, dupa gust

Spala cartofii dulci si taie-i felii subtiri pana spre baza, fara a duce cutitul pana jos, ca si cum partea inferioara ar fi un suport pentru acestia. Topeste untul intr-un ibric si amesteca-l cu uleiul de masline, cimbrul, sarea, piperul si usturoiul tocat marunt.

Foloseste o pensula de bucatarie pentru a unge cartofii cu jumatate din acest amestec, intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Pune tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius si lasa cartofii sa se coaca timp de o ora. Inainte cu 10-15 minute de a-i scoate din cuptor, unge-i si cu restul de amestec aromat. Serveste-i alaturi de o iaurtul gras, cat timp sunt calzi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel