Sari la conținut

Consumul zilnic de băuturi dulci crește riscul de cancer hepatic la femei cu 85%

Băuturi îndulcite
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de băuturi indulcite, periculos pentru sănătate

Un consum frecvent de băuturi dulci este asociat cu un risc crescut de probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Oamenii de știință au descoperit un nou motiv pentru a reduce consumul de băuturi dulci: cancerul la ficat.

Noile cercetări arată că consumul zilnic de astfel de băuturi ar putea crește semnificativ riscul de cancer hepatic și deces din cauza bolilor hepatice cronice.

Aproximativ 65% dintre adulții din SUA consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr, care includ băuturi carbogazoase, băuturi îndulcite din fructe, băuturi pentru sport/energy și băuturi îndulcite cu cafea/ceai.

Consumul zilnic de băuturi dulci crește riscul de cancer hepatic la femei cu 85%

În cel mai recent studiu, publicat în JAMA Network, cercetătorii au descoperit că femeile care consumau zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr au un risc cu 85% mai mare de a dezvolta cancer la ficat.

Studiul observațional a evaluat consumul de băuturi zaharoase a 100.000 de femei de vârstă postmenopauză din SUA. Acestea au fost apoi urmărite timp de peste 20 de ani pentru a analiza incidența cancerului și a decesului din cauza bolilor hepatice cronice, cum ar fi fibroza, ciroza sau hepatita cronică.

  • 207 femei au dezvoltat cancer la ficat și 148 au murit din cauza unei boli hepatice cronice.
  • Aproximativ 6,8% dintre participante au băut zilnic băuturi îndulcite cu zahăr, în timp ce 13% au băut băuturi îndulcite artificial.
  • Cele care consumau zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr prezentau un risc cu 85% mai mare de cancer la ficat.
  • Riscul de mortalitate prin boli hepatice cronice a fost cu 68% mai mare la acestea.

„La femeile aflate în postmenopauză, în comparație cu consumul de trei sau mai puține porții de băuturi îndulcite cu zahăr pe lună, cele care consumau una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi au avut o incidență mai mare a cancerului de ficat și a decesului din cauza bolii hepatice cronice”, au scris cercetătorii.

Băuturile îndulcite dăunează sănătății

Participantele care au băut băuturi îndulcite artificial nu au prezentat un risc semnificativ de probleme hepatice. Studiul nu a evaluat mecanismul exact prin care băuturile dulci prezintă efecte adverse asupra ficatului. Cercetătorii cred că s-ar putea datora faptului că consumul ridicat de băuturi îndulcite crește glicemia și rezistența la insulină – factori strâns legați de riscul crescut de cancer la ficat și boli hepatice.

„Chiar dacă consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a scăzut constant în SUA din 2003 până în 2018, consumul general rămâne ridicat, cu 65,3% dintre adulții albi care au raportat că au consumat cel puțin unele băuturi îndulcite cu zahăr într-o anumită zi în 2017-2018”, au declarat Xuehong Zhang și co-autorul Longgang Zhao, pentru MedPage Today.

„Descoperirile noastre sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă un potențial factor de risc modificabil pentru cancerul hepatic și mortalitatea prin boli hepatice cronice. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea servi ca strategie de sănătate publică pentru a reduce povara bolilor hepatice”, au adăugat aceștia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel